Foto: Starsport / Srdjan Stevanovic

Nimalo lak period za crveno-bele, ali sada je vreme da poakžu "od čega su napravljeni"

Crvena zvezda udaljila je sama sebe od plej-ofa Evrolige sa tri poraza u četiri meča, ali one najvažnije borbe tek slede.

Preduga je sezona u elitnom takmičenju da bi se 13 kola pred kraj sve nade ugasile, a Zvezda je trenutno na skoru 10-11 i zauzima 12. poziciju na tabeli.

Ipak, ne treba zaboraviti i obaveze u ABA ligi, u kojoj je veoma važno steći prednost domaćeg terena pred plej-of, a s obzirom na poraz crveno-belih od Zadra u prvom delu sezone, prava na opuštanje nema.

PROČITAJTE JOŠ

Bolan neuspeh za Zvezdu stigao je i u evropskom derbiju, koji je pripao Partizanu rezultatom 79:78 i to u prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“, koja je bila neosvojila tvrđava za crno-bele još od 2016. godine. Vremena za očajavanje u crveno-belim redovima nema, jer već u nedelju od 15 sati se u Železniku igra derbi kola protiv FMP-a.

Mlada ekipa koju predvodi Nenad Stefanović čini čuda u ABA ligi, trenutno ima samo četiri poraza i zauzima treće mesto na tabeli. FMP je uspeo da parira i Partizanu, a daleko od toga da će se olako predati protiv Zvezde.

„Panteri“ su predvođeni Trentom Frejzerom ozbiljan kandidat za treće ili četvrto mesto u regionalnoj ligi i mogli bi da posluže kao više nego dobra provera Zvezdi pred duplo kolo Evrolige.

Istina je da Zvezda u meč sa FMP-om ulazi kao veliki favorit, slavila je u poslednja 33 međusobna susreta, ali „panteri“ će pokušati da makar skupo prodaju kožu.

Nakon vezanih poraza u Evroligi, Zvezda putuje na duplo kolo u Italiju, gde će odmeriti snage najpre sa Virtusom u Bolonji 31. januara od 21 sat, dok će naredni meč igrati u Milanu protiv Armanija 2. februara od 20.30.

Foto: Starsport

Crveno-beli su u Beogradu savladali Virtus, koji igra sa velikim oscilacijama ove sezone, a na papiru ima mnogo jači tim od onoga što pokazuje na terenu. Razlika u odnosu na meč u Beogradu biće prisustvo Toka Šengelije u protivničkom taboru, što može biti izuzetno bitan faktor.

Virtus je ove sezone znao da iznenadi favorite, ali je više puta podbacivao u momentima kada se očekivalo da će zablistati. Međutim, kada na klupi imati Serđa Skariola, a na terenu igrače poput Ifea Lundberga, Miloša Teodosića, Marka Belinelija i ostalih, imate apsolutno pravo da se nadate pobedi u svakom duelu.

Od tog meča umnogome će zavisiti s kakvim će rapsoloženjem Zvezda otići na noge Milanu, koji igra ispod svih očekivanja ove sezone, ima više serija poraza ali je ipak uspeo da savlada crveno-bele u Beogradu sa 67:71.

Armani je na poslednja četiri meča protiv Zvezde slavio, ali su crveno-beli umeli dobro da odigraju u Milanu, pa se sećaju pobede iz 2020. godine.

Loša forma Armanija mora biti vetar u leđa Zvezdi, a uz to Etore Mesina i dalje na raspolaganju nema Ševona Šildsa i Kevina Pengosa, koji su možda i dva najbolja igrača u ekipi.

Jasno je da Zvezda iz Italije mora da se vrati sa bar jednom pobedom ukoliko želi da zadrži izgledne šanse za Top 8. Sve ispod toga biće izuzetno loše za samopouzdanje ekipe, dok bi dva trijumfa bila ravna premiji.

BONUS VIDEO Dante Egzum nakon pobede protiv Zvezde

Nakon toga izabranici Duška Ivanovića suočiće se sa Igokeom u ABA ligi, koja takođe igra veoma loše, ali je u prošlosti umela da pomuti račune crveno-belima. Ujedno će to biti i povratak Vlade Jovanovića u Beograd, pa će on sigurno biti motivisan da pokaže kakav trenerski kvalitet poseduje i da se kockice jednostavno nisu dobro složile na startu sezone, pa je zbog toga dobio otkaz.

Zvezda će 9. januara u Tel Avivu odigrati možda i ključni meč u borbi za Top 8 fazu Evrolige. Rival će biti Makabi, koji je savladao u Beogradu, ali i dalje ima plej-of ambicije i trenutno pobedu više od crveno-belih.

Makabi je do sada izgubio samo jedan meč u Evroligi ove sezone na svom parketu, stoga je jasno koliko će Zvezda imati težak posao.

Ono što može da bude problem za izraelsku ekipu jeste izostanak Lorenca Brauna, koji bi mogao da propusti meč sa Zvezdom zbog povrede. Sve je to i dalje pod znakom pitanja, ali crveno-beli treba da budu fokusirani samo na sebe, jer im se u naredna tri kola Evrolige uz dva teška meča u ABA ligi verovatno lomi sezona, bar na jednom frontu.

Prvi razlog koji budi nadu kod crveno-belih jeste nešto lakši rapsored nakon toga, odnosno povratak u Beograd u Evroligi i nešto lakša gostovanja bez duplih kola. Zvezda će najpre na svom terenu imati Albu (24. januar), dok će na gostovanje ići Bajernu 3. marta.

Na putu za Minhen očekuje se i Fakundo Kampaco, koji je verovatno najveći faktor nade ta crveno-bele.

Argentinski plejmejker je već u ABA ligi pokazao kakvo je pojačanje i koliko može da doprinese u više segmenata (odbrana, agresivnost, ukradene lopte, asistencije, brzina…), a njegovu želju za igrom na najvećoj sceni teško je opisati rečima.

Nakon gostovanja Bajernu, Zvezdi će na noge doći Efes, koji je takođe rival i konkurent za Top 8. Domaći teren treba da bude velika snaga Zvezde u tom meču, dok bi pobeda možda značila i izbacivanje Efesa iz dalje trke.

Od tada, crveno-beli će imati još četiri domaće utakmice i tri gostujuće u Evroligi, što stvarno budi dodatnu nadu u dobar rezultat i novu seriju pobeda.

Zvezda će za rivale u Pioniru imati Olimpijakos, Fenerbahče, Valensiju i Baskoniju, dok će na noge odlaziti Asvelu, Panatinaikosu i Barseloni.

U svemu ovome ne treba zaboraviti i Hasana Martina, koji i te kako može poboljšati Zvezdinu igru u reketu. Njegova povreda kolena došla je u nezgodnom trenutku, ali se iskusni centar vratio treniznima i njegov povratak je sve bliži, pa ga možda već u Italiji vidimo na parketu. To jeste razlog za radost crveno-belih, jer Martin sa iskustvom, snagom i kvalitetnom igrom ispod koša može da donese mnogo dobre energije i „prljavog“ posla Zvezdi.

U celu ovu priču treba dodati i Kup Radivoja Koraća u Nišu sredinom februara. Znajući sve to jasno je da će kraj januara i ceo februar za crveno-bele biti ključni deo sezone, jer ako iz svega toga izvuku maksimum, kraj regularnog dela ABA i Evrolige mogao bi da im padne znatno lakše.

Put je dug, do potpunog priključivanja Kampaca se i dalje ne broji sitno, pa u taboru Zvezde ima razloga za brigu. Međutim, igra još uvek nije na najvišem nivou, prostora za napredak i te kako ima, Duško Ivanović zna šta radi, a na muci se poznaju junaci. Zvezda ima sve u svojim rukama, samo treba da pokaže koliko je moćna i da li je dorasla izazovima na više frontova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar