Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizan jeste bio bolji, ali daleko od toga da Zvezda nije imala šanse

Košarkaši Partizana uspeli su da prekinu crnu seriju na parketu Crvene zvezde i slavili su u drugom evroligaškom derbiju sa 79:78.

Crno-beli su tako nakon šest i po godina slavili u hali večitog rivala, te dobili dodatni pogon u borbi za Top 8 Evrolige. Oba beogradska predstavnika sada imaju skor 10-11 i u poslednjih 13 kola ulaze sa velikim nadama da mogu da pomrse konce čak i vodećim timovima u eliti.

PROČITAJTE JOŠ

Ponovo je, na svu sreću, košarka na derbiju bila u prvom planu. Partizan je zasluženo slavio, jer vođstvo nije ispuštao još od sredine prve deonice, a Zvezda je i te kako pretila, pogotovo u drugom poluvremenu.

Ipak, kao možda i glavni faktor pokazao se odnos u izgubljenim i ukradenim loptama oba tima. Četa Željka Obradovića imala je samo sedam prodatih lopti, što je za njih stvarno iznenađujuće dobro, dok su ukrali čak 12. Zvezda je po tom parametru bila daleko slabija ili bolje reći dekoncentrisanija i brzopleta. Crveno-beli su „prodali“ čak 16 lopti, dok su ukrali svega tri.

Kada se sve sabere i oduzme, Partizan je po tom parametru bio u plusu pet, dok je Zvezda bila u minusu 13. Za ovakvu jednu utakmicu prevelika razlika i to su znala oba trenera, te istakla na konferenciji.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Od Zvezdinih 12 igrača, samo Džon Holand nije dobio ni minut, a svi ostali igrači sem Nikole Ivanovića imali su bar po jednu izgubljenu loptu, dok ih je najviše imao Luka Vildoza – tri.

Neke od njih dolazile su iz dosta dobre i disciplinovane odbrane Partizana (segment igre koji je Obradovićeva ekipa značajno popravila), ali su neke došle iz neobjašnjivih poteza i brzopletih reakcija.

S takvim, suviše naivnim potezima, nekad i u trenucima gde se lomio meč, Zvezda jednostavno nije mogla da se nada nečemu višem, te zbog toga može da bude i te kako zadovoljna ostalim što je pružila na terenu.

Od igrača nema sumnje ko je pružio najviše i prelomio meč – Zek Ledej. Krilni centar Partizana nije do sada imao previše uspešne derbije, ali je u petak odigrao meč za pamćenje. Nijednog momenta nije ispadao iz sistema, kada je grešio to nije „probadalo oči“, a u napadu je bio veoma blizu savršenstva.

Ledej je za 32 minuta ubacio 20 poena, uz šut iz igre 7/12, ali je pogodio četiri trojke i na sve to dodao tri skoka i dve „krađe“. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da u drugom poluvremenu nije imao izmenu, Obradović mu je verovao, a sve je na kraju krunisao poenima u poslednjoj deonici kada je sa lakoćom rešio dva napada i održao Partizan u vođstvu. Poslednju četvrtinu je završio sa devet poena, na kraju je imao indeks 22, te je on sada bio Obradovićev kec u rukavu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

U napadu je odlično širio kada je trebalo, nije forsirao i žurio, dok je u odbrani bio na visini zadatka, iako on nije neko koji ima sposobnost da „zaključa“ reket u potpunosti.

I u nastavku sezone mnogo toga bi moglo da zavisi od Ledeja, koji možda nije među liderima tima, nema konstantno dobru formu, ali kada iskoči sa dobrom ulogom, Partizan retko gubi. Uz to, najčešće je on pomoć Lesoru u borbi sa visokim igračima, pa njh dvojica zajedno moraju da iznesu najveći teret kada je reč o borbi ispod obruča na obe strane terena.

Kod trećeg ključnog detalja u meču valja napomenuti da je Partizan uspeo da održi vođstvo u kritičnim trenucima utakmice, pre svega u trećoj četvrtini, što je kasnije mnogo značilo.

Jasno je da je daleko neprijatnija situacija kada ceo meč morate da jurite rezultat i rivala, a upravo je u takvoj situaciji bila Zvezda. Od sredine treće deonice Partizan je vodio, ali ekipa Duška Ivanovića je mogla daleko bolje u trenucima kada je prišla na minus jedan u trećoj četvrtini.

Tada je Zvezda uspela da se odbrani tri puta, ali tri napada zaredom za vođstvo nije uspela da materijalizuje. Kao što to obično biva u sportu, brzo stigne kazna, a Partizanova je ovoga puta u vidu dve trojke, koje su pogađali Avramović i Ledej.

Crvena Zvezda mts Belgrade vs Partizan Mozzart Bet Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Na to treba dodati da je Zvezda i u poslednjem periodu imala nekoliko napada kojima bi možda okrenula vodenicu na svoju stranu, ali se Partizan nije dao. Primera radi, Mitroviću je lopta ispala iz koša, Ivanović nije pogodio otvorenu trojku, Vildoza je promašio zicer, a Nedović se okliznuo i izgubio loptu na minus tri Zvezde u poslednjem minutu… Previše za jedan ovakav meč.

Na ovu priču treba odlično se nadovezuje i kraj prvog poluvremena i dva poteza koja su odlepila Partizan i omogućila mu malo veći prostor za grešku u drugom poluvremenu.

Najpre je Matijas Lesor brutalno zakucao pored Filipa Petruševa nakon što ga je prelako okrenuo na niskom postu, a nakon Zvezdinog nerealizovanog napada, Ledej je ostao sam kao duh i pogodio trojku iz ugla za plus osam za crno-bele na pauzi. To je bila odlična zaliha za nastavak, a crveno-beli nikako nisu uspevali da je nadoknade, iako su za to imali prilika na pretek.

Peti detalj ne tiče se Partizana, koji je u petak bio bolji i odlučniji na terenu, već trojke Nedovića u poslednjoj sekundi. Iako ovog puta ona nije bila za pobedu Zvezde, Nedovićev potez može biti veoma važan, a možda i presudan u nastavku sezone.

Foto: Starsport

Imala je Zvezda uigranu akciju u poslednjim sekundama, lopta nije otišla u ruke Vildoze nego Petruševa, koji je znao Nedovićevu kretnju i prebacio mu loptu. Šut preko Papapetrua je bio više nego težak i to sa velike udaljenosti, ali Nedović je „pocepao“ mrežicu. S tim pogotkom uz zvuk sirene Zvezda je okončala meč sa minus jedan, odnosno sa manjom razlikom od one kojom je pobedila u Areni – tada je bilo 77:74 za crveno-bele.

Nedovićeva trojka trenutno nije velika uteha za zvezdaše, ali možda biti i te kako važna ako se na kraju bude gledao međusobni skor. S obzirom da su večiti trenutno poravnati na tabeli (skor 10-11) takva situacija uopšte nije nemoguća.

Do kraja regularnog toka Evrolige ostalo je još 13 kola, večiti imaju veoma težak zadatak, ali mesta u plej-ofu još uvek ima za oba tima iz Srbije. Detalji će odlučivati, a čini se da su obe ekipe na čelu sa iskusnim trenerima spremne za ono što ih čeka.

BONUS VIDEO Baklja navijača Zvezde nakon poraza od Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare