Srpski bek o ritmu u Evroligi, gostovanju Zvezdi, olimpijskoj godini, Đokoviću...

Vanja Marinković će u četvrtak od 19 sati gostovati Crvenoj zvezdi u okviru 22. kola Evrolige, a deo njegovog kratkog boravka u Beogradu iskoristili smo kako bismo sa njim popričali o aktuelnim košarkaškim temama, napetoj sezoni, predstojećim izazovima…

Sezona u Evroligi polako ulazi u prelomni deo, mnogo ekipa je u igri za Top 8 fazu ili plej-in, a Baskonija je trenutno na 10. poziciji sa skorom 11-10.

„Svaka utakmica je važna, pogotovo u Evroligi. Ako želiš nešto da napraviš u Evroligi, taj Top 8 ili top 10, nemaš prava na mnogo kikseva. Dve ekipe koje dolaze sa vezanim pobedama, iz Evrolige i domaćeg prvenstva. Zvezda je dobila Milano na starni, velika pobeda. Mi smo dobili Olimpijakos kod kuće, sa malo neočekivanom razlikom. Očekujem da bude tvrdo, jako zahtevano, veliki broj navijača“, počeo je Marinković razgovor za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Pitali smo ga i kako podnosi težak raspored utakmica, s obzirom da će u dva meseca odigrati više od 20 duela.

„Nikako. Jako teško. Najizazovnija sezona u Evroligi. Igra se na svaka dva dana, nema prostora za trening i oporavak. Ekipe moraju da se uigravaju kroz utakmice i popravljaju stvari na videu. To je jako teško. Tu se vidi ko koliko može, a koliko ne. Mi se u poslednje vreme držimo u tih deset ekipa, tu smo u prvom delu tabele, nadam se da ćemo tu ostati. Da konačno i ja zaigram taj plej-of ili plej-in“.

Prokomentarisao je i ovogodišnju ekipu Crvene zvezde, koja za sada, ima mnogo uspona i padova, ali i dalje nije odustala od plasmana u plej-of Evrolige.

„Dobra ekipa stvarno, mnogo velikih imena i igrača. Slabiji start su imali, kao i mi, to ne mora ništa da znači. Zvezda polako hvata voz za prvi deo tabele. Imali su povrede, imaju i sad, ali su doveli nove igrače, koji će im sigurno značiti. Ekipa koja igra dobro u poslednje vreme, Zvezda ima šta da traži u plej-in“.

Vanja Marinković Foto: STARSPORT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsetili smo ga na rođendan Dejana Davidovca, a on je istakao da ne stiže da se čuje baš sa svima koje poznaje kad stigne u Beograd.

„Vidiš to nisam znao“, rekao je Vanja kroz osmeh, pa dodao:

„Nije zvao na proslavu. Nisam se čuo ni sa kim. Kad dođem u Beograd idem da vidim moje, eventualno prijatelje i to je to otprilike. Žena je sa mnom u Španiji. Baš ću da vidim kad mu je rođendan. Ni on meni nije čestitao rođendan, pre dve nedelje“.

PROČITAJTE JOŠ:

U dosadašnjem toku Evrolige Real Madrid se izdvojio kao ubedljivo najbolja ekipa, dok je kvalitet kod ostalih daleko ujednačeniji i mnogo više od 10 timova konkuriše za plej-of, odnosno plej-in.

„Osim Reala koji igra fantastično cele godine, velika razlika u odnosu na ostale ekipe, nije nepobediv, ali dosta ozbiljna ekipa, sve ostale ekipe su manje-više tu. Svako ima neke neočekivane poraze i povrede, ali na sve to smo tu mi, Partizan, Monako, Makabi… I Barselona je tu, ali nije to ona Barselona na koju smo navikli. Dosta je zahtevna liga ove godine, takmičarska, biće cepanje do kraja, kao što je bilo i prošle godine“.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

Duško Ivanović je već nekoliko meseci trener Baskonije, tamo se oseća kao kod kuće, a u ekipi je složio kockice kako je želeo, iako na početku sezone nije on bio taj koji je sastavljao tim.

„Jesam (našao ulogu). Kod Duška moraš da nađeš ulogu, ako ne nađeš, ne igraš. Duško je stvarno super, doneo je novu energiju, ozbiljnost koja nam je falila na startu i možda prošle godine. Imamo pobede na starni, što nije bio slučaj baš prošle godine. To je bitno ako hoćeš među osam ili 10 najboljih. Vratio nam je žar za borbom, za pobedom, stvarno za sada sve izgleda dobro. Ima dana kad ne izgleda dobro“.

Upitali smo  Vanju i da li će gostovati u nekoj od epizoda zanimljivog serijala na Jutjub kanala njegovog saigrača Čime Monekea.

„Ne. Nisam za te društvene mreže, sve sam ugasio. Nisam ni znao da je otvorio, super, ali neću. Vrtim Tik Tok, ali tu mu izađe kad neko kuva ili tako nešto. Ne mogu da zamislim da sam igrač Partizana, a da imam društvene mreže. Pre 5-6 godina kada sam bio tu, nije bilo tako. To je uzelo maha, da nije zdravo. Ljudi ponovo prate, Partizan uvek ima po 20.000 u hali, ali mislim da je to (sa društvenih mreža) previše za van hale. Igrači nemaju mira. Možeš da napraviš svoj ‘babl’, da se malo ogradiš, ali jako je teško. Došao sam na aerodrom, svi znaju ko si.“

Čima Moneke
Foto: Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

Zvezda je nedavno dovela Džavontea Smarta iz Dži lige, a postoji velika verovatnoća da baš protiv Baskonije odigrao prvi meč za crveno-bele.

„Ne znam ništa o njemu, znam da je došao. Znam odakle je došao, sigurno da će pomoći. Nedović je povređen, fali im bek. Biće mu sigurno teško da se navikne na igranje u Evropi, pred ovom publikom, nije lako.“

Ušli smo u olimpijsku godinu, ali je i dalje rano za pravljenje velikih planova po pitanju reprezentacije.

„Ne, još uvek. Januar je. Imam to u glavi, padne mi na pamet, pa Olimpijske igre su najveći događaj na svetu za bilo kog sportistu, a ne za košarku, koja je jedna od najzastupljenijih sportova na svetu. To je velika obaveza, velika čast i najveća stvar u svim našim karijerama. Mislim da ću biti u sastavu i da ćemo napraviti neki rezultat koji ćemo pamtiti dugo u životu.“

Foto:JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

U januaru je obično glavni sportski događaj Australijan open, a čak i Vanja uspeva da isprati partije Novaka Đokovića, koji u Melburnu brani titulu, a trenutno je stigao do trećeg kola, gde će sa sastati sa Argentincem Huanom Martinom Ečeverijem.

„Danas (u sredu) je pobedio 3:1. Pratim. Video sam da se mučio Hrvatom, 3:1 isto. Prvi set koji je izgubio od kvalifikanta, posle ne znam koliko. Najduži meč u prvoj rundi ikada. Kako da ne pratim Đokovića?! Posle onoga na terasi, kako da ne pratim. Pratim ga od 2008. kad je uzeo prvi put Australijan open. Išao da mu pevam kad je izašao na balkon. Imao sam 11 godina tada. Posle 15 godina sam ja na terasi, a on plače. To će mi biti za ceo život da pamtim. Igra ujutru kad imamo trening, ali nadam se da će pokazati da je čiča“, završio je Marinković uz osmeh razgovor za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar