Partizan – Olimpijakos Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Partizan ove sezone ima velikih problema u Evroligi, a mnogo toga nedostaje crno-belima da bi bili makar blizu onog uspeha iz prošle godine.

U četvrtak uveče u okviru 32. kola Evrolige Olimpijakos je gostovao u Areni, a 30 minuta se činilo da se baš neće lepo provesti „na druženju“ sa ekipom Željka Obradovića. Međutim, u poslednjih 10 minuta rezultat je bio 10:28 i Olimpijakos je u odličnom raspoloženju napustio Arenu – 69:74.

Sveukupno gledano Partizan nije odigrao loš meč, 30 minuta je držao kontrolu, ali onda kao da je neko stisnuo dugme za samouništenje u crno-belim redovima. Taj neko je bio Pi Džej Doužer, koji je u završnici izgubio dve veoma važne lopte i tako otvorio kontre Olimpijakosa za lake poene.

PROČITAJTE JOŠ:

Gledajući statistiku, Doužer je imao 12 poena, devet skokova i četiri asistencije, ali to je samo jedna strana medalje. Imao je indeks 17, iznudio je pet faulova, ali je izgubio četiri lopte, uz očajan šut iz igre – 4/13 (3/7 za dva, 1/6 za tri).

Već neko vreme je Doužer „u kanalu“, ali nije jedini koji je odgovoran za poraz od Olimpijakosa.

Aleksa Avramović je odigrao nepunih šest minuta i za to vreme stigao da izgubi tri lopte. Aleksa je na nekim utakmicama ove sezone blistao, ali Obradović na ovom meču nije mogao da mu veruje u ključnim trenucima.

Džejm Naneli je odigrao verovatno najgoru utakmicu u sezoni. Za skoro 16 minuta nije stigao da se upiše u strelce, bio je neagresivan, kao da je bio potpuno van utakmice, a šutnuo je svega dva puta.

Džejms Naneli na meču KK Partizan - Olimpijakos
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Balša Koprivica je dobio šansu, ali kao da nije imao samopouzdanja, pa je iz te nesigurnosti napravio nekoliko grešaka i posle bio zakucan za klupu.

Džejlin Smit i Danilo Anđušić nisu proveli ni sekund na terenu, pa se otvara pitanje i koliko je Obradović dobro kombinovao petorke, s obzirom da na kraju uz Kevina Pantera nije imao nijednog razigranog igrača spremnog da u završnici preuzme odgovornost na pravi način.

I to je jedan od razloga zbog kojih je Partizan izgubio.

U izostanku Zeka Ledeja, petorke sa Brunom Kaboklom i Frenkom Kaminskim pokazale su se kao veoma dobre, ali sa klupe je ponovo izostao veliki doprinos Alena Smailagića. Samo dva dobra poteza imao je srpski krilni centar – po blokadu i trojku i to u samo nekoliko sekundi.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, anulirao je to Uroš Trifunović, koji je u svim kolonama za šest minuta u igri imao nule, sem što je napravio jedan faul i to uz poene Tomasa Vokapa.

Dakle, sve se na kraju svelo na petorku koja je i počela utakmicu – Panter, Doužer, Ponitka, Kaboklo i Kaminski. O Doužeru smo već rekli ono najbitnije u ovom trenutku, a ukoliko on ne podigne formu do kraja sezone, Partizan ne može da se nada velikim uspesima, i pod tim ne mislim samo na Evroligu.

Panter je odigrao kapitenski, dao je 19 poena (6/12 za dva, 1/6 za tri) uz pet asistencija, izgubio je samo jednu loptu u drugom poluvremenu, ali u završnici je uzimao šuteve koje možda i ne bi da je imao adekvatnu podršku.

Na kraju je Kaminski uzeo šut za tri poena, možda i za pobedu, ali to nije nešto na šta Partizan treba da se oslanja, pogotovo ne u ovako bitnim mečevima. Uhvatio je Amerikanac čak šest skokova u napadu (ukupno osam), ubacio je 14 poena, te podelio pet asistencija, ali to nije bilo dovoljno. Kaboklo je možda bio i najbolji tokom 30 minuta, imao je 13 poena uz osam skokova (po četiri u napadu i odbrani), ali u završnici nije bio prelomni faktor.

Partizan – Olimpijakos Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

U drugom poluvremenu Partizan je imao samo šest asistencija, dok je broj izgubljenih lopti bio prevelik – 17 u celom meču. U jednom ovakvom duelu to ne smete da dozvolite, pogotovo zato što je Olimpijakos to maksimalno koristio i skoro svaku kontru kaznio lakim poenima.

Ono što je najviše falilo crno-belima protiv Olimpijakosa, ali i u nekim ranijim utakmicama ove sezone, jeste koncentracija, pogotovo kada se utakmica lomi. To je više puta isticao i Obradović, ali jednostavno kao da postoje neki trenuci u kojima se ritam spusti, neki igrače „ugase“, a sve dobro nestane.

Takav crno-beli scenario smo videli mnogo puta ove sezone i to može biti ključno u borbi za plej-in.

Kada nemate koncentraciju, lako gubite lopte i donosite pogrešne odluke u napadu. Kada na to dodate samo 20,8% u šutu za tri poena (5/24) teško da možete pobediti i neke slabije ekipe od Olimpijakosa.

Partizan – Olimpijakos Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Jednostavno, Partizan je mnogo puta ove sezone u završnici izgledao traljavo kao tim, a greške na obe strane terena su protivnici znali da kazne. Setimo se Virtusa, Bajerna, Olimpije…

Na sve to i učinak nekih igrača sa klupe mora da bude konstantno veći.

Da rezimiramo. Partizan više ne drži sudbinu u Evroligi u svojim rukama, ali ima još dva meča da popravi utisak. Na crno-belima je da pobede i onda da se nadaju da će se i ostali rezultati poklopiti kako bi oni otišli u plej-in.

Ali, postavlja se pitanje šta onda? Sa ovakvim padovima u igri, kao što je bio ovaj protiv Olimpijakosa, Partizan ne može da se nada ozbiljnom iskoraku u Evroligi ove sezone.

Za kraj, uporedimo to sa prošlom sezonom. Pred kraj regularnog dela, Partizan je prošle godine moćno savladao Real i Olimpijakos kod kuće. A sada?

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare