Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Dobra osnova postoji, mora mnogo da se radi.

Košarkaši Partizana su doživeli poraz na gostovanju Olimpijakosu nakon neviđene drame posle produžetka rezultatom 98:94. Iako su u Atinu otišli prežaljeni sa unapred upisanim porazom, jer je prošle sezone Partizan u istoj dvorani poražen sa skoro 30 razlike, izabranici Željka Obradovića su demantovali skeptike i na kraju zamalo pobedili velikog rivala.

Iako su mnogi unapred upisali nula bodova u ovom meču ne očekujući ništa posebno od crno-belih, sigurno je da će ovaj poraz dugo boleti jer je pobeda bila blizu.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je Partizan veliku prednost krajem treće deonice i momentum na svojoj strani, ali serijom grešaka, loših sudijskih odluka i problema sa visokim igračima na kraju je propustio kolosalnu šansu da napravi veliki brejk.

Međutim, uprkos porazu, postoji mnogo razloga za zadovoljstvo u ekipi Partizana i dobra osnova na kojoj može da se radi u nastavku sezone.

Za početa, šut za tri poena koji je počeo pomalo da brine konačno je proradio i Partizan je šutirao 41 odsto što je mnogo bliže prošlosezonskom proseku od 39 odsto, nego prosek sa početka sezone kad aje Partizan šutirao 27 dsto i pogodio svega 13 trojki po čemu je bio ubedljivo najlošiji na startu sezone. Crno-beli su Olimpijakosu ubacili deset trojki time praktično skoro izjednačili učinak iz prve tri utakmice i to bez učinka Kevina Pantera u tom segmentu koji je imao 0/3.

Iako je imao određenih problema u pojedinim delovima utakmice da dođe u poziciju za šut jer je rivalu dozvoljeno da odbranu igra iznad granice faula, Partizan je opet bio izuzetno efikasan u napadu i pronalazio raznovrsna rešenja i ponovo pokazao da će i ove sezone biti u vrhu Evrolige, s obzirom da je trenutno treći najefikasniji tim i ekipa sa najboljim procentom šuta iz igre.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Iako od početka sezone odbrana zna da pukne i da igrači ostanu sami na šutu za tri poena i to izgleda prilično loše, Partizan je drugi u Evroligi u segmentu branjenja šuta za tri poena kada su u pitanju procenti rivala.  Glavni razlog je dobra odbrana kada je pozicioni napad u pitanju, a problemi nastaju u kontranapadu i nakon ofanzivnog skoka protivnika kada ekipa nije dobro pozicionirana.

Jasno je da sveukupno u odbrani ima mnogo posla da bi se došlo na nivo potreban za borbu za vrh, ali su oni izraženi pre svega u odbrani tranzicije i kontroli defanzivnog skoka. U situacijama pet na pet i u postavljenoj igri, Partizan zapravo izgleda poprilično solidno u defanzivi, čak i sa igračima kojima to nije jača strana.

Razloga za optimizam ima i zbog činjenice da nosioci polako podižu formu. Ledej je posle sporijeg starta nagovestio povratak protiv Barselone dok je u meču protiv Olimpijakosa bio spektakularan.

Polako se budi i Kevin Panter. Iako će biit na udaru zbog loših odluka i velikog broja promašenih ključnih šuteva, odbrana koju su sudije dozvolili Vokapu i Larencakisu nad njim bila je blago rečeno sramotna. Konstantne batine, ulazak u telo, mnogo kontakata i uprkos tome je uspeo da pogodi i neke važne šuteve i dođe do 17 poena i drugog najvećeg indeksa korisnosti.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Nije to još onaj nivo koji se od njega očekuje, ali bi uz normalniji sudijski kriterijum imao sigurno i značajniji učinak i više slobodnih bacanja posle silnih batina koje je dobio.

Što se same igre tiče, polako se adaptiraju i Pi Džej Dozir i Frenk Kaminski koji je pokazao da bi njegov šut za tri poena mogao da bude ozbiljna pretnja, ali će pre svega morati da reše problem sa faulovima i glupostima kao što su tehničke i namerne greške koje Kaminski redovno pravi, jer je za sada evidentno da im je kriterijum u Evropi prava babaroga.

Velika boljka na početku sezone ostaje i ofanzivni skok rivala iz kojeg proističu problemi u odbrani i na kojem će morati mnogo da se radi i da se dovede na neku razumnu meru, kao i reakcije nakon istih i postavke u defanzivi.

Tu je i odbrana u tranziciji jer iako je Partizan u vrhu po malom broju izgubljenih lopti, one sve gotovo predstavljaju lake poene, a problem je i kada protivnik brže krene nakon defanzivnog skoka što znači da će tranzicijska odbrana morati da se podigne na viši nivo.

Ipak, jedna dobra stvar očekuje Partizan.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Dve nedelje u Beogradu i prilka za trening

Nakon serije teških mečeva i pretežno gostovanja, Partizan neće mrdati iz prestonice sve do trećeg novembra.

Partizan u narednom kolu ABA lige gostuje Megi na Novom Beogradu, a zatim slede dva meča protiv Crvene zvezde u Beogradskoj areni i prvo putovanje je za meč narednog kola Evrolige protiv ekipe Baskonije.

To znači da će u tom periodu od skoro dve nedelje ekipa moći više da trenira i posveti se analizi dosada učinjenog i da izbrusi formu za period koji sledi posle toga.

Biće prilika da se roviti igrači potpuno oporave kao i da se zaleči povreda Mateuša Ponjitke koji verovatno neće biti na raspolaganju u narednim mečevima, a projektovan je kao važan šraf u ovogodišnjoj ekipi Željka Obradovića.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar