EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Nezaboravni dani za crno-bele

Da vam je neko pred početak evroligaške sezone rekao da će Partizan biti na Fajnal-foru, verovatno ne biste poverovali, čak i da ste „vatreni“ navijač crno-belih. Kako je sezone odmicala postajalo je sve jasnije da Partizan ima šta da traži u Evroligi, a sada je došao samo na korak od Fajnal-fora i to na nezaboravan način.

Kada u bilo kom takmičenju dobijete za protivnika Real Madrid, bilo da je u pitanju košarka ili fudbal, znate da je posao proći seriju ili pobediti gotovo nemoguć. Međutim, ako ste Partizan sa Željko Obradovićem na klupi, onda se ničega ne bojite i svim snagama napadate Realovu krunu.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak i da pobedite jednom protiv Reala, drugi put će vam to teško poći za rukom, a kada još igrate u Madridu pred većiniski španskom publikom, znate da ste došli na „pakleni“ teren na noge moćnom rivalu. Međutim, ako ste Partizan to vas neće uplašiti, već ojačati i dodatno motisivati, a sve to rezultiralo je sa dve pobede crno-belih u sred Madrida.

Ono što je čudno jeste što je u drugom duelu (95:80) pobeda obezbeđena još lakše nego u prvom meču, gde je Kevin Panter sve „grobare“ raspalio trojkom u poslednjoj sekundi, koja je donela prednost od 89:87, što je bio i konačan rezultat.

Kada igrate za Real, očekuje se da uvek imate reakciju na krizne momente, da brzo izađete iz svakog kanala i pokažete zašto igrate za „kraljevski klub“. Možda su to izabranici Ćusa Matea i pokušali, ali ih je crno-bela četa u svemu osujetila.

Jasno se videlo od početka druge utakmice u seriji da je pritisak na domaćinu, da Partizan jasno zna šta treba da radi, da je Obradović spremio ekipu za izostanak Valtera Tavaresa i da je Real i te kako ranjiv.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Sve rane Madriđana iz prvog meča produbljene su u drugom, kada su crno-beli kontrolisali dešavanja na terenu, sve do minut i 40 sekundi do kraja. Imao je Real dobrih naleta, ozbiljno je pretio u trećoj četvrtini, ali je Džejms Naneli izvukao „oružje“ i potegao trojku uz faul, kojom je Partizan izvadio iz krize i verovatno prelomio meč.

Svaki od igrača u crno-belom dao je svoj doprinos na parketu (Anđušić i Vukčević nisu ulazili), dok od Realovih igrača niko nije odigrao posebno dobro, čak ni Gabrijel Dek, koji je briljirao u prvom duelu. Obradović je tačno znao kada ko treba da bude na parketu, pa je po treći put ove sezone nadmudruo Ćusa Matea, trenera sa druge strane, koji je u nekim momentima delovao potpuno bezidejno i nemoćno.

Ni na jednoj poziciji Partizan nije nadigran, Realovi asovi su pokušavali na različite načine da iskoče i zablistaju, ali se to dešavalo samo na mahove i brzo bi se energija i „vatrice“ pojedinaca ugasile.

Sjajna košarkaška predstava Partizana razljutila je i ponizila Madriđane, koji su onda pribegli nekim nesportskim potezima. Serhio Ljuj je pokrenuo tuču svojim nesportskim faulom, nakon što ga je Panter „izvozao“ driblinzima i učinio potpuno nemoćnim uz bolan pogled na semafor na kom je stajalo 95:80.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošteno je reći da je i Panter mogao šmekerski da iskulira nesportski potez Ljulja, koji nije imao drugih rešenja u tom trenutku, s obzirom na njegovu špansku krv. Međutim, proključala je i krv Pantera, jednog od najboljih bekova u Evropi, pa je usledio agresivan odgovor. A nakon toga, lavina reakcija.

„Sevale“ su pesnice, viđeni su rvački zahvati, bacanja na parket, prljavi udarci… Mnogi igrači su se u lošem svetlu predstavili, bacili su ljagu na svoje ime, a Geršon Jabusele premašio je sve granice i na Danteu Egzumu iskalio bes, zbog kog će ga dugo pratiti i mrzeti mnogi navijači u Evropi.

Kada gubite onda to uradite časno i podignute glave, pogotovo ako se zovete Real Madrid. Ako ste „kralj“ ne možete tek tako skinuti krunu i „zavrnutih rukava“ krenuti u tuču.

Kada se već desilo sve to što se desilo, pošteno je reći da je to jedna od najvećih sramota u evropskom košarci ikada, ali ne treba zaboraviti ni sve ono što se dešavalo pre toga, ali ni posle.

EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Ljudi iz oba tabora smirivali su strasti nakon što su sudije pokazale da se utakmica neće odigrati do kraja, treneri su preuzeli glavnu reč, a nakon toga su počeli da se javljaju i igrači, verovatno kako bi kazne Evrolige bile što manje i kako bi se serija privela kraju sa što manje drame.

Istakao je Obradović da će do meča u Beogradu ponavaljati da želi samo sportsku podršku i ludu atmosferu u režiji „grobara“. Pravi odgovor će dobiti u utorak, kada će Partizan imati meč loptu za „metlu“ i plasman među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta. Real krunu više nema, a crno-beli ka njoj nezadrživo grabe, sada je ključno samo da ne uspore.

Ostaće upamćeno da je Partizan u dva meča u tri dana u Madridu bacio Real na kolena, a da su se „kraljevići“ dodatno unizili svojim postupcima, uz napomenu da se neki i u crno-belom taboru nisu mnogo štedeli. Nekada uzavrele emocije prevladaju, ali i tada morate da se obuzdate i sportski ponašate, pogotovo ako ste primer hiljadama ili milionima onih koji vas prate iz dana u dan.

BONUS VIDEO Šuterski obračun u Madridu: Smailagić se „užario“, Hezonja odgovorio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare