Partizan vs Valencia Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Košarkaši Partizana pobedom su spustili zavesu na svoju evroligašku sezonu, u kojoj se očekivalo više od onoga što je urađeno.

Crno-beli su se pred svojim navijačima oprostili od Evrolige, makar za ovu sezonu, savladali su Valensiju sa 79:66 u meču koji nije imao rezultatski značaj.

Svakako da je lepo završiti takmičenje pobedom, možda ona bude značila na planu samopouzdanja pred početak plej-ofa u ABA ligi, ali mnogi navijači su mislili da će meč protiv Valensije biti odlučujući u borbi za plasman dalje, a umesto toga je bio više prijateljski ili pripremni za ono što sledi na regionalnom frontu.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako sezona još nije gotova, još dva trofeja su u igri, jasno je da neka crta mora da se povuče, pa da se vidi kako je to Partizan ostao bez plej-ina i plej-ofa.

Pred početak sezone iz tabora Partizana najavljivan je ozbiljan evropski iskorak, prošle sezone crno-beli su stali na korak do Fajnal-fora, zaustavio ih je Real Madrid, ali su sada zaustavili sami sebe.

Niko drugi nije kriv Partizanu što je došao u situaciju da u poslednjem kolu drugi odlučuju o njegovoj sudbini. Ti drugi bili su Efes i Zvezda, a turski tim je slavio veoma lako i ubedljivo sa 100:55, pa je osigurao svoje mesto u plej-inu.

Do pre nekoliko kola pred kraj Partizan je sve držao u svojim rukama, ali je onda sve prosuto porazom od Olimpijakosa nakon preokreta rezultatom 69:74. Tada je Partizan ispustio dvocifrenu prednost, pa je omogućio Efesu da ga prestigne na tabeli.

Željko Obradović Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, ekipi Željka Obradovića falile su dve pobede za prolaz dalje. Na kraju skor je bio 16-18, dok su Virtus i Efes imali 17-17, ali bi crno-beli u krugu te tri ekipe bili najgori, pa opet ne bi prošli.

Dakle, posle 34 utakmice u elitnom takmičenju dolazimo da zaključka da su Partizan mnogo skupo koštali porazi protiv Bajerna i Virtusa. U oba dvomeča Partizan je imao svojih šansi, i na domaćem i na gostujućim terenima gubio je u neizvesnim završnicama, pa je zbog toga ostao kratak za plasman dalje.

Setimo se samo trojke Silvejna Franciska za pobedu Bajerna u Areni pred februarsku pauzu u Evroligi… Setimo se promašene trojke Kaminskog za pobedu protiv Virtusa u Areni… Setimo se sudijskih grešaka i izgubljenih lopti u prenosu u Bolonji…

Mnogo toga je Partizan radio loše ove sezone kada je bilo najpotrebnije, pa je zbog toga 11. pozicija u stvari realna slika.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravili su Obradovićevi izbranici mnogo jeftinih grešaka u odlučujućim momentima najbitnijih utakmica ove sezone. Bilo je tu izgubljenih lopti, problema u prenosu, promašaja, više padova nego uspona, pa je sve to rezultiralo prvo pozicijom ispod crte za plej-in.

Partizan je imao i nekih blistavih trenutaka ove sezone, pokazao je da može da se nosi sa najboljima u Evropi, ali u kontinuitetu nije pokazao dovoljno da bi prošao dalje, pa je napravljen korak unazad u odnosu na prošlu sezonu.

Činjenica je da neka pojačanja nisu baš opravdala očekivanja, prošlosezonski tim je imao i bolju hemiju, a videlo se da i kvalitet na terenu nije isti. Osetio se mnogo puta odlazak Lesora i Egzuma, falio je čak i Madar, a oni koji su došli na njihova mesta samo su na momente pokazivali zašto ih je Obradović odabrao za tim.

Partizan vs Valencia Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ono što je takođe bitno napomenuti jeste da je mnogo nade polagano i u Nikolu Mirotića, koji je prošlog leta u poslednjem trenutku odjavio Partizan usled pritisaka koje je trpeo sa različitih strana. Dugo je Partizan čekao na Mirotića, a kada je shvatio da je ostao bez njega, kao da plana B nije bilo. Kasnije je doveden Bruno Kaboklo, ali jednostavno taj kvalitet nije isti.

Bilo je tu i povreda. Utakmice su propuštali i Kaminski i Panter i Naneli i Avramović… Međutim, ni povrede ni Mirotić ne mogu da budu izgovor ili opravdanje za ovakvu sezonu u elitnom takmičenju.

Partizan vs Valencia Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Uprkos svemu tome, Partizan je imao mnogo šansi koje nije iskoristio. Pored neuspeha sa Virtusom, Bajernom i Olimpijakosom (sa svima imao 0-2), Partizan će dobro pamtiti i poraze od Baskonije, Olimpije, Efesa, pa čak i Barselone i Monaka. Ništa od toga nije bilo ponižavajuće, ali jeste poražavajuće.

U globalu, Partizan se nije obrukao u Evroligi kao neki (a bilo ih je više), ali je podbacio i na leto će morati da se napravi detaljniji presek stanja i tim pojača na adekvatniji način.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare