Foto: Srdjan Stevanovic/Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mnogo kvalitetnih igrača, a možda samo jedan bude heroj

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde sastaju se u četvrtak od 18.30 u 5. kolu Evrolige, a obe ekipe trenutno imaju skor 1-3 i daleko su od najbolje forme.

Baš zbog toga ovaj derbi može da bude prekretnica za onoga ko pobedi, dok bi poraženi bio pod dodatnim pritiskom pred duel u ABA ligi u ponedeljak, ponovo pred pristalicama Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo puta prošle sezone isticano je kako između ova dva rivala nema tajni, međutim, sada se situacija promenila. Tokom leta oba tima su promenila izgled, Zvezda je pretrpela radikalnije promene, a na kraju je umesto Duška Ivanovića stigao i Janis Sferopulos.

Za mnoge igrače u oba tima ovo će biti prvi večiti derbi, sigurno da će svi biti motivisani da se pokažu u najboljem svetlu, ali će baš zbog toga biti važno kako će se kontrolisati emocije, što je Željko Obradović više puta isticao kao ključno do sada.

Kada je reč o Partizanu, kapiten i lider tima Kevin Panter je u lošoj formi od početka sezone, katastrofalno šutira za tri, ali baš to može da se promeni protiv Zvezde, jer je svestan koliko je ova utakmica važna.

Kevin Panter Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Pored njega najveći deo toga u igri Paritzana mogao bi da zavisi od Džejmsa Nanelija i Zeka Ledeja, odnosno Frenka Kaminskog, koji je sada prva opcija na centru i već podiže formu.

Međutim, kada je reč o igračima iz drugog plana, svakako da će oči biti uprte u Aleksu Avramovića, koji je odigrao sjajno na Svetskom prvenstvu za Srbiju, pa je na tom talasu nastavio da igra i u dresu Partizana. Dobro je poznato koliko Aleksa može da bude koristan sa obe strane terena, njegov defanzivni pritisak na bekove bi mogao da bude od ključne važnosti za odbranu Partizana, a energije mu sigurno neće nedostajati.

I od Pi-Džej Dozira se očekuje da konačno zablista, pošto na startu sezone samo s vremena na vreme pokazuje zašto je doveden, ali sigurno da će uz rad sa Obradovićem napredovati, a ovaj derbi biće mu idealna prilika da postane ljubimac navijača, kao što je to bio Dante Egzum.

Foto: Nikola Gligic/Starsport.rs ©

Kada pričamo o „x-faktorima“ ne treba zaboraviti i Balšu Koprivicu, koji ne dobija mnogo minuta u Evroligi, ali kad uđe, svoj posao uglavnom odradi kako treba, a istakao se kao dobar zaštitnik obruča, dok u napadu sve više dobija na samopouzdanju i ume da iskoristi prostor koji mu se otvori.

Jasno je da u sastavu crno-belih za prvi derbi u sezoni neće biti Mateuša Ponitke, koji se oporavlja od povrede ramena, pa će pored pomenutih na teren istrčati još i Ognjen Jaramaz, Danilo Anđušić, Uroš Trifunović, Tristan Vukčević i Alen Smailagić (ako povreda noge nije velika).

Kod Crvene zvezde čini se da je situacija nešto kompleksnija, pošto Janis Sferopulos na raspolaganju neće imati Nemanju Nedovića i Branka Lazića, koji su povređeni, dok već dugo nema Nemanje Bjelice, za kog je i dalje pitanje da li će ostati u Zvezdi.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored njih, Sferopulos će za derbi morati da precrta još jednog igrača, a to bi po svemu sudeći mogao da bude Ognjen Kuzmić, jer bi Stefan Lazarević u izostanku Lazića trebalo da bude jedna od glavnih defanzivnih snaga tima, pošto može da čuva razičite tipove igrača, pa ne bi bilo čudno da ga vidimo i na Panteru, kod koga bi lopta mogla da provede najviše vremena, pogotovo ako budemo gledali neizvesnu završnicu.

U dosadašnjem delu sezone pokazalo se ono što su svi očekivali – ako Šabaz Nejpir i Miloš Teodosić nisu na visokom nivou, Zvezda će teško pobeđivati ili neće uopšte. Međutim, isto tako pokazalo se da pored njih i te kako ima prostora za Jaga dos Santosa, koji je protiv FMP-a bio jedan od heroja pobede, a sigurno je da jedva čeka da zaigra u velikom derbiju.

Brazilac je prava energetska bomba u igračkom smislu, može da pruži mnogo ako dobije priliku, ali isto tako važno za njega će biti da hladne glave uđe u utakmicu i sačeka pravo vreme da zablista.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pored Šabaza i Teodosića najbitniji igrač Zvezde je Rokas Giedraitis, od kog se mnogo očekuje, pogotovo zato što je pokazao koliko može već na startu sezone, pre svega u duelima sa Asvelom i Monakom. Upravo bi Litvanac trebalo da dobije najviše prostora na poziciji tri, dok bi Zvezda „x-faktore“ mogla da dobije na pozicijama krilnog centra i petice.

Ako uzmemo da je Luka Mitrović najiskusniji u mečevima sa Partizanom, ali da neće izneti ceo meč, jasno je da će veliku ulogu imati Majk Tobi i Džoel Bolomboj. Takođe, na poziciji četiri biće zanimljivo videti kako će se Dejan Davidovac i Marko Simonović nositi sa Ledejom, koji bi trebalo da ima preko 30 minuta za Partizan.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Davidovac je u prošlosti već imao prilike da odmeri snage sa Ledejom, ali je Amerikanac od toga mnogo napredovao i sada je daleko opasniji u napadu. Međutim, Davidovac je izuzetno iskusan, verovatno će biti maksimalno spreman za Ledeja, a ukoliko i Marko Simonović bude na visokom nivou, Zvezda ima čemu da se nada, pogotovo kada je reč o unutrašnjoj igri.

U ovako velikim utakmicama obično se svi uzdaju u najbolje i najpouzdanije igrače, ali neretko pobeđuje ekipa koja ima nekoga ko je iskočio iz drugog plana i svojom partijom odneo prevagu na jednu od strana.

Možda baš to vidimo i na ovom, drugom u istoriji, evroligaškom večitom derbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar