Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dok se prebacuje loptica krivice za situaciju u kojoj se našao Fakundo Kampaco, jasno je jedino da on čovek nije - ni kriv, ni dužan.

U sredu je mnoge iznenadilo saopštenje Evrolige kojim se Crvenoj zvezdi zabranjuje da registruje nove košarkaše do 28. februara.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je većina navijača samo čekala „zeleno svetlo“ da se Fakundo Kampaco vrati na teren na evroligaškoj sceni, desio se pravi šok.

Verovalo se da će moći da zaigra proti Olimpijakosa – nije se desilo. Onda je bilo pitanje da li može protiv Barselone, ni od toga nije bilo ništa.

Sledeća je na redu bila Valensija, sa kojom Zvezda igra u petak od 20.30 kao gost, opet bez Kampaca.

Evroliga u sredu nije sačekala da prođe rok za prijavu igrača u 18 časova, već je odmah „presekla“.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U obrazloženju kazne koju je izrekla nezavisna komisija mimo elitnog takmičenja, stoji da je Zvezda napravila „ozbiljno kršenje pravila finansijskog fer-pleja“, ali se nije konkretno znalo o čemu je tačno reč.

Sada smo dobili pojašnjenje, pa se u danima koji prolaze od trenutka kada je kazna izrečena, može videti da se ovakav scenario ipak spremao, te da nije udar na klub zbog Kampaca.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ključni datum u konkretnom slučaju je 1. decembar, pošto tada još nije bilo ozbiljnije priče o dolasku Kampaca u Zvezdu, a već je bio pokrenut čitav proces protiv crveno-belih.

Iz Evrolige za Nova.rs nisu mogli da otkriju zbog kojih je igrača ova zabrana inicijalno stavljena Zvezdi i kome se dugovao novac, pošto je to bilo jedan od osnova za „rampu“.

„Klub je dostavio neistinite ili neprecizne informacije Komisiji za kontrolu i menadžment, telu koje procenjuje da li svi klubovi ispunjavaju uslove Pravila finansijske stabilnosti i fer-pleja“, kažu nam iz Evrolige.

Foto: Starsport

Suštinski, Zvezda je zloupotrebila situaciju, oslanjajući se na neispravna dokumenta, pošto joj startna pozicija u sezoni formalno nije bila dobra, dodaju.

Angažovala je na početku sezone neke igrače koje ne bi mogla da dovede da su tačne informacije dostavljene, sugerišu iz EL.

Možda ni Luka Vildoza ne bi bio u timu, da je Evroliga imala uvid u pravo stanje stvari, pošto je Argentinac stigao nedugo nakon što je sezona već počela, sredinom oktobra.

Ljudi iz elitnog takmičenja su uvereni da bi ovakav scenario u kom Kampaco ispašta, mogao da bude izbegnut u samom startu da je bilo ispravne dokumentacije i da nije bilo zaostalih dugova crveno-belih.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Nezavisni Finansijski panel je takođe uzeo u obzir i recidivno ponašanje Zvezde, jer je bila sankcionisana dvaput u prošlosti. Zato u celoj papazjaniji, Kampacov slučaj i visina kazne nisu direktno povezani.

Evroliga stoji pri stavu da ista pravila važe za svih 18 klubova i ne mogu da se menjaju da bi bilo izbegnuto da jedan dobar igrač ispašta.

Posebno zbog toga što je Zvezda kažnjena i pre pet godina. Klub je tada prekršio Član 3.a Pravilnika o finansijskom fer-pleju, koji se odnosi na nepostojanje zaostalih novčanih penala.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Spomenuta Komisija i klub su tokom leta napravili plan kako da se ta situacija reši, a kada Zvezda nije potpuno uspela da ispoštuje dogovor bila je kažnjena u skladu sa Članom 55 Evroliginog disciplinskog pravilnika.

Izrečena joj je kazna od 15.000 evra i zabrana da registruje igrače za sezonu 2017/2018. od 14. novembra do 12. decembra.

Klub je u međuvremenu rešio problem, a novac je morao da plati zbog saslušanja u disciplinskom postupku.

Da ne bude da je samo srpski klub, kažnjavani su i Uniks, Himki, Galatasaraj, Olimpijakos u nekoliko navrata, pa čak i CSKA iz Moskve.

Foto: DIMITRIS PERISTERIS/Starsport

Recimo, CSKA je aprila 2019. kažnjen sa 42.000 evra jer nije dostavio traženu dokumentaciju i nije poštovao rokove ustanovljene Pravilnikom o finansijskom fer-pleju.

Uniks je dobio svoju „plavu kovertu“ jer je trošio više novca na plate igrača od dozvoljenog, pa je i tu naplaćena novčani penal od 45.190 evra.

Olimpijakos je „udaren po džepu“ sa 14.000 evra i sa dodatnih 70.000 evra jer nije poštovao rokove i zato što je premašio trošak za plate igrača preko 65 posto od prihoda za celu sezonu.

U drugoj situaciji mu je zabranjeno da registruje igrače na mesec dana i to u sličnom periodu sezone kao i Zvezda (od kraja januara do kraja februara).

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Taj slučaj je bio nešto skoriji, pre tri godine, neposredno pred izbijanje pandemije koronavirusa, zbog koje sezona nije ni završena.

U trećoj situaciji su Pirejci kažnjeni zbog novčanih penala, baš kao i Galatasaraj 2016. kada mu je izrečena zabrana registrovanja igrača od sredine novembra do sredine decembra.

Suma sumarum, Zvezda nije jedina kažnjavana za prekršaj koji je napravila, ali po svoj prilici su svi na gubitku. Najveću cenu toga plaća Kampaco, a onda i navijači crveno-belih, dok je Evroliga na gubitku jer na parketima nema vrhunskog igrača.

Navijači su na utakmici sa Borcem napunili halu Pionir zbog debija Argentinca, koji će igrati takmičenje ispod svog renomea, mogućnosti i posebno plate koju prima.

BONUS VIDEO Kampaco: Jokić i Dončić vole Zvezdu, Vildoza je jedan od razloga zašto sam ovde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare