FOTO: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI/BT
FOTO: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI/BT

Ovog petka počinje nemačka Bundesliga, a utakmicu na otvaranju odigraće Borusija Menhengladbah i Bajern (20.30), gigant iz Minhena brani tron kao devetostruki uzastopni šampion, a prenosi će biti na TV Sport Klub.

Borusija Menhengladbah je prošle godine doživela debakl protiv Bajerna u drugom delu sezone, ali je u prvom slavila sa 3:2, a pobedu su odneli i na nedavno odigranoj prijateljskoj utakmici i to sa 2:0.

Bajern naravno važi za najvećeg favorita, a u prelaznom roku nije potrošio mnogo novca na pojačanja. Od zvučnijih pojačanja, doveli su samo ono što im treba, a to je štoper Dajot Upamekano i to pravo iz Lajpciga, jednog od glavnih konkurenata za titulu, za kog je minhenski klub platio 42,5 miliona evra. Pored njega pristigli su golman Sven Ulrih, koji će biti zamena Manuelu Nojeru i Omar Ričards, kao levi bek, koji će šansu dobijati verovatno samo na kup utakmicama.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se odlazaka tiče, napad u Bajernu niko nije dirao. Robert Levandovski je spreman da peti put zaredom bude najbolji strelac lige, a u tome će mu, čini se, najveći rival biti Erling Holan, koji će i pored svih nagađanja izgleda ostati u Dortmundu. Poljak je tokom prošlog prvenstva nadmašio rekord Gerda Milera, postigavši 41 gol u Bundesligi, a uz to je imao i 7 asistencija. U napadu će mu društvo praviti Tomas Miler (imao čak 18 asistencija prošle sezone), Kingsli Koman, Serž Gnabri, Liroj Sane, ali i Maksim Čupo-Moting kao prva zamena.

Bajern su napustili David Alaba, koji je pojačao Real Madrid, kao i Havi Martines, koji je otišao u Katar. Žerom Boateng je takođe na izlaznim vratima kluba. Alfonso Dejvis se vratio jači nego ikad treninzima, a ugovor je produžio i Džošua Kimih, koji može da pokrije i pozicije beka, ali i veznog igrača i jedan je od ključnih šrafova u mašineriji Julijana Nagelsmana.

Bajern je odigrao loš pripremni period u kom je zabeležio tri poraza i remi, ali znajući da Bavarci nisu igrali u punom sastavu nijednu od tih utakmica, to ne mora ništa da znači. Pored obaveza u ligi, Bajern cilja i na osvajanje Lige šampiona, koju su poslednji put osvojili 2020. godine. Osim toga je prošle sezone ispao u šesnaestini finala Kupa Nemačke, i to od Kila, pa ove sezone sigurno imaju motiv više da pokažu nadmoć i u tom takmičenju.

Njihov prvi rival ove godine, Borusija Menhengladbah, se praktično uopšte nije pojačala u prelaznom roku. Doveden je ofanzivni vezni igrač, Hanes Vulf, koji je bio u Lajpcigu prošle sezone, ali tamo nije dobijao šansu. Uz njega, stigao je i levi bek iz Herte, Luka Nec, za samo četiri miliona. Klub su napustili desni bek Mihael Lang i levi Oskar Vendt. Napad će i ove sezone predvoditi Markus Tiram i Alesan Plea, koji su prošle godine zajedno postigli 14 golova u ligi. Lars Štindl će biti okosnica na sredini terena, ali njegov napadački učinak je bio veoma primetan prošle godine, 14 golova i osam asistencija. Borusija je prošle godina bila osma, ostavši bez evropskih takmičenja, pa će u ovoj sezoni pokušati da se vrate na staze stare slave i ponovo se domogne bar Lige Evrope.

Bajernov najveći konkurent za titulu je svakako Borusija Dortmund. Njihov primarni cilj leta je čini se ostvaren, pošto je zadržan Holan, ali je klub napustio Džejdon Sančo (Mančester junajted). Njegova zamena je brzo stigla, u vidu Donija Malena, za kog se izdvojilo 30 miliona evra. Većih pojačanja za sada nije bilo, a klub je napustio i starosedalac Lukas Pišček. Borusija na početku sezone muku muči sa povredama, pa će van terena biti Mats Humels, Toma Menije, Marsel Šmelcer, Aksel Zagadu i Žulijan Brandt. Dortmund je dobrim finišom sezone uspeo da osigura Ligu šampiona, pa i tamo imaju očekivanja da će proći bar u nokaut fazu, za šta sigurno imaju domet. Holan je na poslednjem meču postigao het-trik pa se očekuje da ove sezone bude još konkurentniji u trci za njaboljeg strelca lige.

FOTO: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
FOTO: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Dortmund takođe u prvom kolu igra derbi i to protiv Ajntrahta iz Frankfurta. Andre Silva, prošlogodišnji drugi strelac lige sa 28 pogodaka, napustio je Frankfurt i pošao put Lajpciga. Frankfurt je izborio i grupnu fazu Lige Evrope, ali je pitanje koliki su im dometi ove sezone s obzirom na to da nijedno zvučno pojačanje nije dovedeno. Klub je odmah po povratku sa pozajmice napustio i srpski fudbaler, Dejan Joveljić, koji je otišao u MLS ligu.

Ipak, tu je Filip Kostić, glavna uzdanica Ajntrahta i sa čak 35 miliona evra najvredniji „orao“ u Bundesligi.

Što se tiče ostalih srpskih fudbalera, boje Hofenhajma drugu sezonu zaredom braniće Mijat Gaćinović, a novi reprezentativac Srbije i uzdanica u defanzivi, Sava Aranđel Čestić, biće zadužen da odbrana Kelna što manje puta kapitulira.

U Bunudesligu se vratio i Bohum, za koji će u najelitnijem nemačkom rangu igrati bivši mladi reprezentativac, defanzivac Erhan Mašović i nekada nada Bajerna, napadač Miloš Pantović.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Lajpcig je imao najburniji prelazni rok u Nemačkoj. Stubovi obrane, Dajot Upamekano i Ibrahima Konate, napustili su klub, ali su pristigli Joško Gvardiol, Mohamed Simakan, Bendžamin Henrihs, ali i napadać Andre Silva. Levi bek, Anhelino, otkupljen je od Mančester sitija za 18 miliona, a prošle sezone se istakao kao jedan od glavnih igrača, kako u odbrani tako i u napadu. Lajpcig je prošle sezone imao i prednost u odnosu na Bajern tokom jednog dela sezone, ali su samo u poslednjih pet utakmica izgubili 11 bodova, pa su tako na kraju zaostajali 13 koraka za minhenskim timom. Ove sezone, ciljevi u najmanju ruku ostaju isti, s obzirom na to da će se igrati i Liga šampiona, kao i u prethodne dve sezone.

Borbu za Evropu vodiće još i Volfsburg, koji je pomalo neočekivano bio četvrti prošle sezone, pa će igrati i u Ligi šampiona, što može biti i mač sa dve oštrice, usled ne baš tako široke rotacije kvalitetnih igrača. Pored njih gornji deo tabele trebalo bi da bude rezervisan još za Bajer Leverkuzen i Union Berlin, koji upravo igraju međusobni duel u prvom kolu.

Borbu za opstanak će verovatno voditi pridošlice, Grojter Firt i Bohum, ali i Keln, koji se kroz baraž domogao opstanka u ligi. U donjem delu tabele, tik iznad zone ispadanja prošle sezone našli su se i Arminija Bilefeld, Herta, ali i Augsburg.

Prva četiri tima obezbeđuju Ligu šampiona, peti i šesti Ligu Evrope, dok sedmi ide u kvalifikacije za Ligu konferencija.

BUNDESLIGA, 1. kolo:

Petak

Borusija Mnehengladbah – Bajern Minhen 20.30

Subota

Arminija Bilefeld – Frajburg 15.30

Augsburg – Hofenhajm 15.30

Štutgart – Grojter Firt 15.30

Union Berlin – Bajer Leverkuzen 15.30

Volfsburg – Bohum 15.30

Borusija Dortmund – Ajntraht Frankufrt 18.30

Nedelja

Majnc – Lajpcig 15.30

Keln – Herta 17.30

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar