Foto: Printscreen/ Federal Court of Australia, EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković je nastavio svoju pravnu bitku u kojoj pokušava da ospori odluku ministra Aleksa Houka da mu poništi vizu za ulazak i boravak u Australiju, a videli smo sukob dva advokatska tima na preliminarnom ročištu kod novog sudije.

Nakon što je dobio sudsku bitku kada mu je prvi put ukinuta viza, ministar za imigracije Alan Houk iskoristio je diskreciono pravo da mu poništi vizu i slučaj je ponovo otišao na sud.

PROČITAJTE JOŠ

Ponovo je sudija bio Entoni Keli, koji je u prvom slučaju presudio u korist Novaka Đokovića, ali je ovoga puta odluku prebacio na višu istancu – savezni sud.

Novak je nakon toga otišao u prostorije službe za imigracije gde je održano ispitivanje, a nakon nešto više od sat vremena je belim kombijem prebačen u advokatske prostorije gde je trebalo da se video linkom uključi u sudnicu sudije Kalahana.

Ipak, učestvovali su samo advokati na preliminarnom ročištu, a videli smo i nesuglasice oko zahteva.

Novakov pravni tim je tražio da se suđenje obavlja pred sudijskom komisijom od tri člana, dok su vladini advokati ostali pri zahtevu da sve bude samo pred jednim sudijom.

Odluku će doneti sudija Kalahan, a advokatima je dao rokove i za dostavljanje dokumentacije.

ŠTA SVE ZNAMO DO SADA?

Ovo je obrazloženje ministra za 2. odbijanje Novakove vize

Hronologija skandaloznog razvlačenja odluke i sabotiranja Novakovih advokata

On je 2. put odbio Novaka: Poreklom je s Balkana, ima kontroverzne stavove

Kontroverzna satnica odbijanja Novaka: Zašto se čekalo do krajnjeg momenta?

Australijska novinarka: Mediji pre Novaka čuli za deportaciju, to sve govori

Legendarni trener nakon presude Đokoviću: Sramota

Ninković: Ovakvu mržnju kao prema Novaku dosad nisam video

Naredni Đokovićevi koraci i satnica u borbi protiv deportacije iz Australije

Surov raspored: Novak u nedelju na suđenju, u ponedeljak na terenu ako pobedi

Podrška teniskog saveza: Novak je uvek pobeđivao na terenu, vratiće se trijumfalno iz Australije

Krizni štab odgovorio na pitanje CNN o Novakovom PCR testu

Novakov udarac za koji Australija nema rešenje – šta je bridžing viza?

KRAJ Gotovo je prvo ročište, hvala što ste bili sa nama.

Završeno je i preliminarno saslušanje, a konačna odluka će biti poznata u noći između subote i nedelje.

00.43 Poznati rokovi za advokatske timove

Sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po našem) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju. Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po našem).  On je rekao da će biti obavešteni da li će biti samo jedan sudija ili sudijska komisija.

00.38 Prekinuto saslušanje zbog zahteva Novakovih advokata

Sudija Kalahan je prekinuo saslušanje kako bi razmotrio želju Novakovih advokata da se suđenje obavi pred sudijskom komisijom od tri člana, proti čega se žestoko usprotivio advokat Lojd koji zastupa vladu Australije.

00.31 Novakovi advokati žele trojicu sudija

Na pitanje sudije Kalahana da li žele samo jednog sudiju ili takozvani „full court“, tj trojicu sudija, oni su se odlučili za drugu opciju zbog važnosti slučaja.

00.29 Novakovi advokati traže dodatno vreme

Pol Henderson govori u ime Novakovog tima, zajedno sa Vudom, a tražili su nekoliko minuta da razmotre celokupnu situaciju.

00.23 Krenulo saslušanje kod sudije Kalahana

Posle nekoliko minuta zakašnjenja, počelo je saslušanje kod novog sudije.

00.11 Očekuje se početak suđenja pred novim sudijom

Na redu je preliminarno saslušanje, upoznavanje novog sudije Kalahana sa slučajem, posle čega na red dolazi glavno saslušanje.

23.44 Snimak Novakovog dolaska ko advokata

Novak stigao u prostorije advokata odakle će putem video linka pratiti preliminarno saslušanje kod sudije Kalahana.

Odavde će posle toga biti prebačen na tajnu lokaciju.

23.33 Saslušanje gotovo, čeka se sledeći korak

Saslušanje u imigracionoj službi je završeno, sada se očekuje preliminarno saslušanje u Saveznom sudu kod sudije Kalahana putem video linka koje je zakazano za 12.15.

23.27 Novak ponovo pritvoren

Kako javlja CNN, granične vlasti su ponovo pritvorile najboljeg tenisera sveta prema dogovoru koji je sud odredio u petak.

Foto: REUTERS/Loren Elliott

23.07 Novak može da ospori optužbe da je antivakser

Advokat Blažo Nedić je u izjavi za RTS istakao kako Novak može da ospori tvrdnje ministra Houka da je antivakser.

„Pričaju da je on vođa antivakserskog pokreta. Ali on je omogućio drugima da se vakcinišu ukoliko to žele, kad nije bilo vakcina dostupnih svuda. S druge strane, on lično ne želi da se vakciniše, to su dve potpuno različite stvari i to bih ja istakao kao činjenicu pred sudom. Sada ministar zasniva svoju odluku na javnom interesu da će prisustvo Novaka Đokovića doneti do uznemirenja i naročitog motivisanja antivaksera. Ova činjenica (o pomaganju vakcinacije, prim. aut.) potpuno govori protiv toga“, rekao je Nedić.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

22.59 Poznato kada će sve biti okončano

Prema poslednjim informacijama, konačna odluka suda će biti doneta u subotu uveče po našem vremenu oko 23 časa.

22.40 Saslušanje traje maksimalno dva sata

Saslušanje se održava licem u lice i ono maksimalno trajanje intervjua je dva sata, nakon čega će Novak biti sproveden do advokatske kancelarije svog tima.

22.33 Novakovo saslušanje počelo

Prema očekivanjima, Đoković je došao u prostorije imigracione službre u 8 časova, advokati su sada prisutni, ali oni mogu samo da pasivno prisustvuju i nemaju pravo na aktivno učešće.

Dakle, ispred prostorija u ovom trenutku stoje stražari.

22.22 Alan Houk priznao: Novak ušao legalno u Australiju

Lokalni portal „Ejdž“ pod oznakom ekskluzivno donosi nove informacije o slučaju Đoković.

„U radikalnom preokretu slučaja protiv srpske teniske zvezde, ministar za imigraciju Aleks Houk priznaje da je nevakcinisani Đoković ušao u Australiju uz važeći medicinski izuzetak i da predstavlja mali rizik od zaraze virusom dok je bio u Australiji i prenošenja na druge zbog nedavnog infekcija“, piše isti list.

Međutim, navodi se da bi prisustvo Đokovića tokom dve nedelje Australijan opena moglo da ugrozi živote i građanski poredak, pošto bi se prisustvo poznate nevakcinisane osobe moglo odraziti povećanje negativnog raspoloženja protiv obavezne vakcinacije i nepoštovanja pravila za suzbijanje korona virusa.

22.07 Ko je sve podržao, ko napao Novaka u teniskom svetu

Mnogi su se oglasili povodom slučaja Đoković. Neki su ga napali, neki branili. Ovde možete pročitati ko je bio uz srpskog tenisera, a ko protiv njega.

21. 59 Službenici treba da dovezu Novaka

Novak će u 22.00 krenuti na saslušanje kada službenici iz imigracionog dođu po njega na tajnoj lokaciji, a u 22.15 će početi ročište na kojem će Đoković biti saslušan.

21.31 Naslovne strane novina u znaku Novaka

Lokalni „Ejdž“ koji se proslavio praćenjem slučaja Novaka Đokovića i u štampanom izdanju se bavim srpskim teniserom, dok Herald Son na celoj strani uz Novakovu sliku ima samo jedan naslov „Napolje“.

21.11 Troicki udario na ATP

Viktor Trociki kritikovao je ATP zbog odnosa prema Đokoviću.

„Nečuveno je ponašanje ATP u celoj ovoj situaciji. Broj jedan prolazi najteže trenutke karijere, a ATP tur ne da ne radi ništa za svog najboljeg čoveka, nego pri tome i ćuti. Ništa ne razumem šta se događa oko Đokovića, ali znam da bi ga morali pustiti na slobodu i da igra. Njegova jedina želja je da igra na Australijan openu i ne mogu ni da zamislim kako mu je teško. Međutim, Novak je mentalno jak i ostaće svoj“, naglasio je Troicki

21.05 Novaka mogu da izbace i ako pobedi na sudu

Australijska pravnica Sangita Pilaj objašnjava zašto su Novaku male šanse.

Ona je objasnila da je odluka doneta po sekciji iz zakona „133C(3)“, ali čak i da je Novakovi advokati obore tokom suđenja koje sledi ovog vikenda, ministar Aleks Houk će još jednom moći da mu ukine vizu – po sasvim drugom osnovu. Pilaj je navela da je u pravnom smislu sada irelevantno to da li je Đoković dao tačnu ili netačnu informaciju o zemljama u kojima je bio u poslednjih 14 dana pre ulaska u Australiju, što mu se u prethodnim danima spočitavalo kao veliki problem.

Međutim, ako Novakov tim pobedi na sudu i povrati njegovu vizu, ministar Houk bi onda upravo po sekciji 109, koja se tiče detalja o Đokovićevim kretanjima pre ulaska u zemlju, mogao da ponovo ukine njegovu vizu.

20.55 Očekuje se Novakov dolazak u imigracionu službu

Nakon glavnog pretresa u kojem se vodila rasprava pred sudijom Entonijem Kelijem, očekuje se i svedočenje Novaka Đokovića koji će odgovrati na pitanja imigrcionih službenika. Posle toga bi trebalo da ode u pritvor na tajnoj lokaciji, gde će čekati suđenje u nedelju.

BONUS VIDEO Beograđani rekli šta misle o ponovnom ukidanju vize Novaku Đokoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare