Pretposlednji dan Australijan opena doneo je veliku radost Australijancima i dve grend slem titule.

Foto: Nova.rs

Prvo je Ešli Barti opravdala ulogu favorita i konačno donelo titulu u ženskoj konkurenciji, da bi zatim u australijskom finalu šampioni postali Kirjos i Kokinakis.

PROČITAJTE JOŠ

Ešli Barti je uspela da osvoji toliko želejenu titulu u Melburnu. Prvi set je dobila sa 6:3, dok je u drugom posle preokreta slavila posle taj brejka ukupnim rezultatom 6:3, 7:6.

Australija je dočekala šampiona u ženskoj konkurenciji posle 44 godine, jer je poslednja sunarodnica sa titulom bila Kris O’Nil, davne 1978. godine.

Samo dve godine kasnije, Vendi Turnbul je bila poslednja Australijanka u finalu.

Veliko finale je sudila Marijana Veljović, kojoj je to bilo drugo uzastopno grend slem finale posle US Opena 2021.

Nakon velike pobede Barti, gleali smo okršaj u finalu dubla. Senzacije turnira Nik Kirjos i Tanasis Kokinakis su posle eliminacije prvih i trećih nosilaca, sve krunisali osvajanjem titule pobedom protiv zemljaka Pursela i Ebdena rezultatom 7:5, 6:4.

U ranim jutarnjim satima je Hrvatica Petra Marčinko dominantno došla do juniorske titule pobedom u finalu protiv Sofije Kostulas iz Belgije za 76 minuta igre rezultatom 7:5, 6:1.

Posle njih smo gledali i dramu u muškom juniorskom finalu. Amerikanac Bruno Kuzuhara je posle tri ipo sata pobedio Čeha Jiržija Menšika rezultatom 7:6, 6:7, 7:5 i osvojio titulu, a meč je bio toliko iscrpljujući da su Čeha izneli sa terena. Čeh je na meč loptu odservirao duplu servis grešku i samo se srušio.

U nedelju nas očekuje finale u ženskom dubllu i spektakl između Rafaela Nadala i Danila Medvedeva za ispisivanje istorije.

14.33. Kirjos zabavljao publiku posle meča

„Ova nedelja je bila ostvarenje snova za mene. Igrali smo protiv sjajnih dubl igrača. Srećan sam, zaista, ne znam šta više da kažem. Hvala organizatorima, Kreg, znam da smo imali dve izuzetno teške godine, ali uradili smo dobar posao. Hvala i mom timu“, rekao je Kirjos na terenu.

Potom se okrenuo ka svom dubl saigraču Kokinakisu i rekao.

„Znam da će ovaj veliki momak da izađe večeras u provod. Devojke, navalite“, nasmejao je sve Kirjos, da bi potom zaključio:

„U redu, moram da prestanem da pričam, prešao sam granicu“.

14.01 Pehar u rukama neobičnog para

Foto: Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard

13.39 Kraaaaj! Kakva priča! Kirjos i Kokinakis su šampioni – 7:5. 6:4

Nije Kirjos propustiopriliku da fenomenalnim servisima  reši meč i sa 6:4 u drugom setu došli do velike tirule. Niko se ovome nije nadao.

13.23 Kirjos pravi šou, traži izbacivanje navijača, još gem do titule – 7:5, 5:4

Tokom servis gema Pursela za opstanak u meču, Kirjos se iznervirao zog dobacivanja troje mlađih navijača, pa je tražio da se prekine meč i izbace navijači. Oni su pravili buku na servis rivala, pa je Australijanac iznerviran tražio njihovo uklanjanje, što je i učinjeno.

13.21 Evo brejka, senzacja na pomolu – 7:5. 4:3

Brejk sa nulo. Niko se ovome nije nadao. Kirjos i Kokinakis bi mogli da budu senzacionalni osvajači prvog grend slema u sezoni.

13.18 Ekspresno se završavaju gemovi – 7:5, 3:3

Nema mnogo uzbuđenja na terenu. Dobri servisi i kratke razmene i već smo na pola seta.

13.09 Nema brejka u drugom setu – 7:5, 1:2

Slično kao i na početku meča, nema brejk, pa će svaki oduzet servis biti ključan za konačan ishod.

12.55 Uspeli su, Kirjos i Kokinakis na korak od senzacije – 7:5

Nije bilo dileme. Servis gem sa nulom i osvajanje prvog seta. Biće ludo do kraja.

12.51 Organizatori kaznili Medvedeva

Danil Medvedev je u meču polufinala vređao sudiju i zbog toga je novčano kažnjen. Opširnije ovde.

12.53 Evo i brejka! Kirjos i Kokinakis na korak do osvajanja seta  – 6:5

Mučio se po prvi put na svom servisu Kirjos, ali je posle neizvesnog gema uspeo da sačuva servis da dođe do 5:5. Aonda su posle neverovatnog gema uspeli da naprave brejk id dođu na korak do drugog seta.

12.33 Šou Kirjosa, svađa se sa navijačima 4:4

Kirjos je ušao u konflikt sa navijačima. Posle atraktivnog udarca kroz noge koji e završio poenom Kokinakisa, okrenuo se ka publici i nervozan počeo nešto da im dobacuje.

12.22 Nema brejka, serveri su sigurni – 2:3

Neizvestan meč u najavi. Deluje da će biti velika borba.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

12.14 Atraktivan meč na početku, Kirjos u elementu – 1:2 vode Ebden i Pursel

Zanimljiv meč gledamo na startu finla dublova. Nije bilo brejkova, aNik Kirjos je centralna figura na terenu. Pogodio je bekend iz skoka, pokušavao i atraktivne lobove. Publika uživa.

12.05 Počelo je veliko finale dublova

Nik Kirjos je vrlo raspoložen. On i Tanasis Kokinakis će pokušati da savladaju uigrani par zemljaka Ebdena i Pursela.

11.35 Ovako je Marijana Veljović očitala lekciju navijačima

Zbog zvižduka publike upućenih Danijel Kolins, reagovala je i Marijana Veljović-

11.11 Sve je gotovo – Barti je šamionka Australije – 6:3, 7:6

Nije bilo drame u taj-brejku. Odmah je Barti došla do  dva mini brejka prednosti i na kraju sa rutinskih 7:2 došla do seta i titule. Gotovo je čekanje Australijanaca na titulu u ženskoj konkurenciji.

11.06 Taj brejk i triler u završnici – 6:3, 6:6

Uspela je Kolins da sačuva mir i izbori taj-brejk, ačak i da zapreti Barti na njenom servisu. Ipak, gledaćemo dramu u taj-brejku.

10.55 Ludilo, Barti se vratila – 6:3, 4:5

Propustila je Kolins i drugi servis gem da osvoji set. Nije uspela da dođe čak ni do set lopte i Ešli Barti je na oduševljenje svih u Rod Lejver Areni vratila i drugi brejk.

10.44 Barti se vraća, Kolins razgovaa s Marijanom – 6:3, 2:5

Propustila je Amerikanak da stavi tačku na ovaj set i Barti je to iskoristila da smanji zaostatak za jedan brejk.

Foto: Nova.rs

10.38 Kakva igra Kolins, novi brejk – 6:3, 1:5

Amerikanka leti po terenu. Ponovo je odigralo sjajno inapravil drugi brejk. Publika se potpuno ućutala.

10.35 Kolins ide ka osvajanju seta – 6:3, 1:4

Potvrdila je Kolin Brejk, a Barti je u narednom ekspresno sa nulom osvojila svoj prvi gem. Ipak, Kolins joj nije dozvolila da se vrati i sigurnom igrom je došla do sigurne prednosti.

10.25 Kakav preokret, Kolins uzvraća udarac – 6:3, 0:2

Iako he uzela prvi poen u drugom setu, Barti je posustala. Kolins se smirila, pronašla ritam i posle osvojenog gema na svoj servis, uspela da iskoristi priliku i dođe do brejka. Moglo bi da bude drame u finalu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbil

10.20 Legende gledaju finale

Legendarni plivać Jan Torp je došao da gleda Ešli Barti, a tu je i glumac Rasel Krou.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

10.18 Kakav set Barti, još korak do istorije – 6:3

Uspela je Kolins da osvajanjem gema na svoj servis prolongira prvi set, ali je onda Barti ubitačnim servisima bez izgubljenog poena došla do prvog seta u finalu. Publika je sve glasnija.

10.08 Evo ga brejk, stadion je eksplodirao – 5:2

Iskoristila je Barti pad koncentracije Kolins, koja je napravila nekoliko grešaka, a onda odservirala i duplu servis grešku na brejk loptu.  U sledećm gemu je Australijnka dominantnim servisima došla na korak od prvog seta.

10.02 Barti se jedva izvukla i spasila brejk loptu – 3:2

Posle lakog gema za Kolins, usledila je vleika borba na servis Barti. Iznenadila je Amerikanka prvog favorita dobrim riternima, i naterala je da spasava brejk loptu. Uspela je Barti da se izvuče na krilima navijača.

9.43 Publika u transu od starta, Barti vodi na početku – 2:1

Barti je superiorno odigrala prvi gem i povela, ali je i Kolins uzvratila istom meru. Publika reaguje na svaki dobar potez svoje miljenice. Barti je lako došla i do 2:1 sa ubitačnim servisima. Za sada izostaje velika borba.

Foto: Nova.rs

9.41. Marijana Veljović sudi finale

Marijana Veljović dobila je veliku čast da bude glavni sudija ženskog finala Australijan opena između Ešli Barti i Danijel Kolins. Već je sudila žensko finale u Melburnu, a bila je glavna i na finalu u Vimbldonu.

9.31 Zanimljiva prognoza finala

Karen Svini, novinarka iz Australije često citirana u procesu oko Novaka Đokovića, veruje da će Barti osvojiti titulu u dva seta, za manje od sat vremena.

9.22 Čekamo žensko finale za istoriju

Uskoro će na teren Ešli Barti i Danijel Kolins, sledi zagrevanje pred finale u ženskom singlu za istoriju – ili će Barti prvi put osvojiti Australijan open, ili će Kolins doći do svog prvog grend slem trofeja.

8.11 Protestanti došli pred žensko finale

Kako je i najavljeno, ispred kompleksa u Melburnu gde se igra završnica su se pojavili protestanti sa majicama na kojima piše „Gde je Peng Šuaj“, povodom kontroverznog slučaja kineske teniserke.

7.44 Spektakularno finale juniora, Čeh se srušio na terenu

Kakva partija mladiča u Melburnu. Amerikanac Bruno Kuzuhara je posle tri i po sata pobedio Čeha Jiržija Menšika rezultatom 7:6, 6:7, 7:5 i osvojio titulu. Neverovatno iscrpljuja borba za oba dečaka. Čeh nije bio u stanju da servira, a na kraju se u jednom trenutku, na meč lopti srušio posle odservirane suple servis greške. Amerikanac je odmah dotrčao do njega da ga pozdravi, a dovezli su i kolica da ga izvedu sa terena. Neviđen meč.

7.33 Cela Australija gleda u Barti

Na zvaničnom nalogu turnira sve je u najavi velikog ženskog finala. Čeka se titula Ešli Barti da se zaleče rane.

7.11 Hrvatica osvojila titulu u Australiji

Supertalnetovana Petra Marčinko osvojila je titulu u konkurenciji juniorki.  Ona je rezultatom 7:5, 6:1 pobedila  Belgijanku Sofiju Kostulas i tako potvrdila dominaciju na turniru.. Na putu do finala je pobedila i našu Lolu Radivojevič.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

07.00 DOBRO DOŠLI

Dobro jutro i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo pratiti sva dešavanja iz Melburna sa lica mesta, jer je na redu pretposlednji dan Australijan opena.

BONUS VIDEO Medvedev trijumfom nad Cicipasom stigao do finala Melburna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare