Marijana Veljović Foto:Roger Parker / Alamy / Alamy / Profimedia

Marijana Veljović dobila je priliku da sudi istorijsko finale u ženskom singlu na Australijan openu, za titulu su igrale Ešli Barti i Danijel Kolins.

Australijanka Barti je prva teniserka sveta, prvi put je u finalu grend slema kod kuće i samim tim je prvi put osvojila trofej u Melburnu.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, Amerikanka Kolins mogla je da dođe do svoje prve grend slem titule, pa je jasno zašto je finale na „Rod Lejver“ areni istorijsko.

Čast da bude sudija u stolici dobila je Marijana Veljović, iskusna Kragujevčanka kojoj je ovo drugo finale Australijan opena.

Rođena je 24. januara 1987. godine, vlasnica je zlatnog bedža među sudijama, koji ima svega tridesetak teniskih arbitara.

Ova borba za trofej joj je i druga uzastopna u kojoj deli pravdu kada je reč o grend slem turnirima. To je samo još jedna potvrda da je trenutno jedna od najboljih teniskih sudija.

Prvo grend slem finale upisala je 2018. godine upravo u Melburnu, za titulu su se borile Simona Halep i Karolina Voznijaki. Iste godine dobila je priliku da sudi finale Dejvis kupa između Francuske i Hrvatske.

Marijana Veljović Foto:Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pravdu je delila i u finalu Vimbldona 2019, odnosno US Opena 2021. godine, pa joj je još ostao Rolan Garos.

Neostvarena želja joj je i muško grend slem finale. Nema sumnje da bi i to uskoro moglo da se dogodi, jer je toliko cenjena Turu.

„Nisam planirala sve ovo, ali jednostavno se tako desilo. Počela sam kao student, jer sam želela da zaradim dodatni džeparac. Inače sam igrala tenis, bilo mi je zanimljivo da naučim nešto novo o sportu koji volim, pa sam zato i otišla u školu za teniske sudije. Sve ono što je kasnije došlo rekla bih da je plod truda i ogromnog zalaganja, baš kao i sreće, koja je svima neophodna. I dan-danas verujem da su mi se neke stvari dogodile zato što sam se našla na pravom mestu u pravo vreme“, rekla je jednom prilikom Marijana Veljović.

Otkrila je i kako se stiče autoritet kod teniskih zvezda.

„On se stiče znanjem, onim što pokažete na terenu. Igračima je jako bitno da pokazujete poštovanje prema njima i oni tada poštuju vas. Vrlo je bitno da razvijete taj osećaj i da ne reagujete na prvu, da ostavite prostora pola sekunde ili sekundu da biste bili sigurni da li je lopta unutra ili ne. Možda deluje mnogo kada kažete da sačekate sekundu, ali mozak vam se istrenira na takve situacije“, istakla je sjajna srpska sudija.

Veljovićeva je tokom karijere umela da izađe na kraj i sa Nikom Kirjosom, ali i da prilično smirena uđe u raspravu sa Rodžerom Federerom. Zbog lepote su je često poredili sa Dženifer Lopez.

BONUS VIDEO Medvedev vređao sudiju na meču sa Cicipasom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare