Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

Izneverena očekivanja. Ovu sintagmu ne poznaje Rafael Nadal, još jednom je to pokazao. Ipak, ja jesam potpuno uspeo da promašim svoj horizont očekivanja.

Foto: Nova.rs

Odlučio sam da posetim Galeriju Viktorije kako bih upoznao Australiju što je više moguće, a umesto toga sam saznao čitav niz informacija o Gabrijeli Šanel. Ona čuvena Šanel, subjektivni osećaj je da sam video toliko haljina kao da sam urednik „Vogue“.

PROČITAJTE JOŠ

Trebalo je da znam da je vreme da povlačim padobran ili tražim pojas za spavanje. Kada smo dobili pola sata za razgledanje ružičastog bazena.

Nisam preveliki poznavalac umetničke forme kao što je vajarstvo ili arhitektura, ali mi je odmah zazvučalo sumnjivo kada je ovo postao hit zato što – deca vole da brčkaju noge u ovom bazenu.

Teško da su o toj publici sanjali autori ovog bazena koji će do sredine avgusta biti izložen u Melburnu.

Foto: Nova.rs

I onda novo iznenađenje.

Gledaćemo kreacije Šanel. I moram da priznam da su biografski delovi bili zanimljivi, ali ne možete da zamislite kako mi je bilo kada sam slušao o rubovima, o nojevom perju, o promeni stila, o vernosti ideji, uvođenju novih nakita i formiranju male crne haljine koja se vodi gotovo kao izum Gabrijele Šanel. Ako ste preleteli prethodnu rečenicu verovatno možete barem malo da steknete utisak.

Za sve dame koje su izdržale da pročitaju ovo do sada. Ovako je izgledala prva serija bočica čuvenog parfema Šanel 5, razlike gotovo i da nema osim u kvalitetu stakla. Dizajn je gotovo ostao isti.

Šanel 5
Šanel 5; Foto: Nova.rs

Video sam sigurno 100 haljina, od 1920. do poslednje koju je napravila 1971. neposredno pred smrt. Ovakvu istoriju sveta još uvek nisam slušao.

Sad shvatam i da nisam fotografisao nijednu haljinu, ali sam spreman za kviz znanja o radu Šanel.

I sačekam tako da se završi organizovana poseta i dođem konačno na tenis.

A u pola meča mi padne na pamet – „kroz koliko li su ovakvih stvari prošli oni najveći igrači sveta?“ Koliko puta su sa osmehom ostajali zbog još jedne slike, bili „prevareni“ na nekom događaju, radili nešto što ih zapravo ne interesuje iz različitih pobuda.

Skidam kapu.

I nakon toga dođemo do postav(k)e koja nikada ne razočara. Ova nije stalna već na „Rod Lejveru“ traje tek nekoliko desetina sati godišnje. Rafael Nadal je kao čovek koji piše istoriju još jednom priredio spektakl. Rafa nikada ne može da vam bude dosadan, a i Nadal nosi roze (ili sad ljubičasto, već odlično prepoznajem i boje i nijanse, nije dobro).

Vodio je sa dva seta prednosti, vratio se u život Denis Šapovalov(ić) jer je verovatno većina navijača iz Srbije navijala za njega, a onda je Rafa popio pilule, smirio stomak i kao da je bio potpuno resetovan.

Pomogla je i navijačica s retko iritantnim glasom (još gorim ponašanjem, pa je reagovao i sudija) jer je već napetog Denisa dovela do ivice. Dva puta je pogledao ka tribinama, pokušao je da je locira.

Rafa na kraju po sedmi put igra u polufinalu Australijan opena i izgleda da želi tu rekordnu 21. grend slem titulu. Meč je trajao toliko dugo i imao je takve amplitude da sam video kako novinari ispred mene menjaju lid najmanje pet puta.

Španci su bili van sebe tokom čitavog četvrtog seta, verovatno su znali za probleme Nadala koje nije znao niko drugi. Kako su samo stiskali pesnice kada bi Nadal izveo dobar poen ili klimali glavom na svako „vamos“. Nadal je prosto uspeo da još jednom hipnotiše publike vrhunskim mečom.

Koliko mu je ovo značilo videlo se i po tome što je isticao da je presrećan, da pre dva meseca nije znao da li će ponovo igrati. Naravno, bilo je tu i „strelica“ prema Novaku Đokoviću porukom da njemu sreća ne zavisi od toga da li će imati više grend slem titula.

Ikona mode i ikona sporta obeležile su jedan dan u Melburnu.

BONUS VIDEO Poslednji poen i reakcija publike na meču Nadal – Šapovalov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar