Surfer, velika bela ajkula
Foto: EPA/NIC BOTHMA

Kako se moj boravaku Melburnu bliži kraju tako narasta anksioznost zbog novog susreta s birokratijom pri povratku u zemlju. Nakon što sam dokumenta za Australiju skupljao gotovo dva meseca, sada treba bukvalno otkriti šta je potrebno za dolazak do Srbije.

Foto: Nova.rs

I verovali ili ne problem nije u Srbiji.

Problem je u Dubaiju koji ima posebna pravila čini se za svaku državu sveta, pa ću izgleda morati da uradim PCR test. Drugi problem je gde uraditi PCR, ali za to sam na sreću već dobio instrukcije od naših ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, onda se pojavljuje Čeh s informacijom da su njemu rekli da nije potreban PCR (i to veoma pouzdani ljudi), te da je dovoljan samo antigenski test. Sajt aerodroma se ne slaže s ovim (verovatno i urednika već boli glava dok čita ove redove) i tako ulazimo u ono zamršeno kolo poluistine i nepotpunih informacija.

Najveći problem je što ovo nije ništa novo i što se svaki putnik već dve godine susreće s ovim.

Zapravo, prilikom ukrcavanja u avion za Australiju rekli su mi da mi fali jedan obrazac (baš čudno, nadaleko poznati obrazac FT1P ili fali ti jedan papir). Trebalo je da se prijavim i da dolazim u državu Viktoriju. Na sreću to se radi onlajn i traje bukvalno 30 sekundi, pa su svi putnici to radili dok su im proveravali ostale dokumente.

Možete tek zamisliti kako je teniserima koji moraju da putuju iz nedelje u nedelju. Život se nalazi u torbi, a iako imaju timove, ljudi, greške se i te kako dešavaju.

Sećate se one pogrešno štiklirane „kućice“ na prijavi Novaka Đokovića za taj putnički formular u Australiji. Nije to ništa čudno, ali jeste izuzetno naporno kada ne znate šta sve može da vas sačeka iza ćoška.

I dok će ova dilema potrajati dugo, danas sam uspeo da uradim još jednu stvar sa lista želja. Okupao sam se u Pacifiku.

Tako je jedan Srbin odlučio da pliva usred januara, doduše sedam dana kasnije nego što se to obično radi na Bogojavljenje. Ispalo je (kada sam kasnije gledao promene dnevnih vožnji) da sam plivao na Dan Australije. Za ovaj praznik će vam mnogi podrugljivo reći da je ovo i dalje jedina zemlja na svetu koja slavi invaziju, ali to je čisto da pokažu i Australijanci srpsku karakternu crtu – podele, podele i podele. Dušan Kovačević ih je nabrojao 20.

Naravno, da pojasnim, iako je januar ovde ima 35 stepeni, a voda je neobično topla. Melburn je jedan od retkih megalopolisa sveta koji ima retko privilegiju da u sebe uključi ne samo toliki broj ljudi, urbani centar ispunjen neboderim, već i plažu.

Prelazak iz jednog u drugi deo grada je kao ulazak u nešto novo i nepoznato. Uostalom i mnogi teniseri stalno objašnjavaju koji ih je restoran sinoć oduševio i zbog čega moraju da idu u ovaj ili onaj.

I da sve bude utoliko luđe i da zaokružimo ovu ludu priču. Tenis je morao da stane. Da, u Melburnu na 35 stepeni sručila se neverovatna količina kiše. Naime, padalo je kao da je neko  poliva kofama vode.

Većina je bila potpuno mokra za pet minuta, a videli ste i sami kako su morali da skupljaju vodu sa „Rod Lejver“ arene.

Koliko još može Melburn da iznenadi?

BONUS VIDEO Grci se dozivaju preko tribine u toku meča Stefanosa Cicipasa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar