Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Novak Đoković, najbolji teniser planete, neće biti deportovan ove srede, ali je njegovo saopštenje izazvalo lavinu reakcija i novih poteza.

Srbin je i ove srede odradio trening na „Rod Lejver“ areni, a nedugo nakon toga je iz kancelarije ministra za imigraciju Aleksa Hoka procuela informacija da još uvek nema novosti da li će Novak biti deportovan.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sve je dobilo potpuno novi tok kada je Novak odlučio da se oglasi saopštenjem.

Vlada Australije pripremiće papire kako bi uspela da realizuje plan deportacije Đokovića iz zemlje, jer su izvori upozorili da se šuška da bi boravak Novaka bio „opasan presedan“ i da to ni po koju cenu ne bi trebalo da se dozvoli, preneo je „Dejli mejl“.

U noći između nedelje i ponedeljka u procesu koji je trajao nešto više od sedam sati Novak je dobio presudu pod kojim mu je dozvoljen ulazak u zemlju i vraćena viza. Novak se sada već osam dana nalazi u Melburnu, ali je i dalje veliko pitanje da li će nakon boravka u migrantskom hotelu i svih peripetija na kraju i zaigrati na Australijan openu.

Zvaničnici Australije su se javili i poručili da bi ovo mogao da bude „kraj za Novaka u Australiji“, kako prenosi „Dejli mejl“. Aleks Hok, ministar za imigraciju, bi već u četvrtak po lokalnom vremenu, a kasno večeras po našem trebalo da iznese odluku o Novakovoj vizi.

Zvaničnike u Australiji najviše brine što je Đoković otvoreno priznao da je kršio pravila o izolaciji u Srbiji nakon što je dobio pozitivan nalaz na koronavirus, a onda je i što je dao netačne informacije na svom putnom formularu. Za greške sa formularom je Novak okrivio svog agenta, naveo je da su to ljudske greške i tako samo dodatno produbio dugotrajnu misteriju oko toga kada je najbolji teniser planete saznao da je imao koronavirus, prenosi britanski list.

Podsetimo, Novak se oglasio sledećim saopštenjem.

„Želim da odgovorim na aktuelne dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u decembru, u vezi sa mojim pozitivnim rezultatom na PCR testu na koronavirus.

Ovo je dezinformacija koja treba da se ispravi, pogotovo kako bi se umirila zabrinutost u vezi sa mojim prisustvom u Australiji, i kako bi se odgovorilo na pitanja koja su veoma bolna i zabrinjavajuća za moju porodicu.

Želim da naglasim da sam se mnogo trudio da svima obezbedim sigurnost, kao i da pružim punu saradnju u vezi sa obavezama koje se tiču testiranja.

U Beogradu sam 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici, posle koje je javljeno da je nekoliko ljudi koji su tu bili imalo pozitivan test na koronavirus.

Iako nisam imao simptome kovida, izvršio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a kao dodatnu meru opreza, uradio sam i zvanični i odobreni PCR test tog istog dana.

Sledećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu, kako bih dodelio nagrade deci; uradio sam brzi antigenski test pre odlaska na ovaj događaj, i on je bio negativan.

Nisam imao simptome, osećao sam se dobro, i obaveštenje o pozitivnom PCR testu sam dobio tek posle tog događaja.

Sledećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu, kako bih ispunio od ranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za „Ekip“. Otkazao sam učešće na svim drugim događajima, osim intervjua za „Ekip“.

Osećao sam obavezu da uradim intervju za „Ekip“, jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se držao mera socijalnog distanciranja, i nosio sam masku, osim za vreme snimanja.

Novak Đoković u Melburnu Foto: Scott Barbour/Tennis Australia via AP

Posle intervjua i snimanja otišao sam kući i izolovao se na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u proceni, i da je trebalo da odložim ovu obavezu.

Kad je reč o mojoj prijavi za putovanje, nju je u moje ime podneo moj tim, kao što sam i rekao imigracionim zvaničnicima po dolasku, i moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku koju je napravio kad je čekirao pogrešnu „kućicu“ o mojim prethodnim putovanjima, pre dolaska u Australiju. Ovo je bila ljudska greška, a sigurno nije bila namerna. Živimo u vremenima punim izazova, u doba pandemije, i sigurno je da se ovakve greške ponekad dešavaju. Danas je moj tim učinio dostupnim dodatne informacije Vladi Australije, kako bi se razjasnilo ovo pitanje.

Osetio sam da je važno da se oglasim i da razjasnim dezinformacije, i neću davati dalje komentare, zbog velikog poštovanja prema Vladi Australije, vlastima i procesu koji je u toku.

Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan openu. Australijan open je voljen među igračima, navijačima i u društvu, ne samo u Viktoriji i Australiji, nego i širom planete, i sve što želim je prilika da se takmičim protiv najboljih igrača na svetu i da nastupam pred jednom od najboljih publika na svetu“, napisao je Đoković.

BONUS VIDEO Policija bacala suzavac na Novakove pristalice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare