Novak Đoković i Huan Martin Del Potro u zagrljaju
Novak Đoković i Huan Martin Del Potro; Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kada je Huan Martin del Potro raspoložen i namesti se da lopticu opali dok se ona još polako podiže uvis i ta loptica bi zaplakala da može.

Istovremeno, prekoputa mreže imate čoveka koji kreće da se krsti u sebi i moli da ona nekim čudom završi pored polja. Pljas, viner! Sto pedeset na sat kao od šale!

PROČITAJTE JOŠ:

Ni reketu koji dvometraš iz Tandila drži u znojavoj ruci, nije mnogo bolje. Jednostavno, uvek je imao forhend koji je razarao i armirani beton, a ne odbranu protivnika.

Sa Huan Martinom del Potrom se ništa bolje nije provodio ni Novak Đoković u više navrata kada bi se sastajao sa Argentincem u svom najboljem izdanju.

Takvih situacija, istina, nije bilo mnogo. Delpo je, nažalost, tokom karijere imao povreda kao prosečan čovek jutarnjih kafa.

Od 20 mečeva Delpo je samo četiri puta izlazio kao pobednik, ali svi u svetu tenisa znaju da je mogao i morao da uradi više.

Međutim, dok se on fokusirao na neki neprestani malerozni ciklus jedna pobeda – jedna povreda – dug oporavak, strani mediji pišu da se njegov otac Danijel fokusirao na neke druge stvari.

Štaviše, na 20, 30 miliona drugih stvari, jer se sada kaže da je za toliko miliona američkih dolara oštećen argentinski teniser.

Piše se i da je čovek koji je 2009. osvojio US open na ivici bankrota. Da sve bude još gore, ne zna hoće li se i kada vratiti tenisu.

Imao je tada 21, bio je mlad i pun snage. Za tako visokog igrača, veoma pokretan i nije bio ograničen samo na servis.

Novak Đoković US Open 2018. Novak Djoković
Novak Đoković US Open 2018. Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Imao je ubitačan forhend, jak i ravan, ali ni bekhend i defanziva mu nisu bili loši. Zato ne čudi što je tokom karijere zaradio milione.

Veće je pitanje kako je koliko ima istine u tome da je zaista većinu spiskao njegov otac. Kad je to izgovorila Karina Masoko, voditeljka u američkom popodnevnom šou programu, nastala je nova bura u životu Diva iz Tandila.

Delpo je već 17 godina na ATP turu, ali su najbolje godine skoro deceniju iza njega Poslednji put je više od dve titule osvojio još 2013, poslednji put je dve titule uzeo 2018.

Od tada do danas – ništa. Da mu je neko u periodu velikog uspona od 2006. do 2009. rekao da će mu karijeru obeležiti titule, ne bi verovao.

Del Potro vežba trening koleno povreda
Foto: Printscreen Instagram

Povreda zgloba šake u Šangaju pre 13 godina delovala je kao nešto prolazno, iako se desila na vrhuncu dotadašnje karijere.

Mučila ga je još od Majamija te godine, ali je nekako gurana u drugi plan. Tendinitis, ok, proći će. Samo što nije sve išlo tako lagano.

Đoković je naišao na „tvrdo“ kada se sastajao sa Delpom u Dejvis kupu 2011, na londonskim Olimpijskim igrama 2012, u Šangaju 2013, Indijan Velsu iste godine, na ATP finalu 2013, Riju 2016…

Da nije bilo povreda njegova teniska priča bi sigurno premašila 22 titule u singlu, uključujući US open, Bazel, Tokio, Vašington, Indijan Vels.

Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Ovako, posle 2014. i 2015. nastavile su se povrede, pa je već 2016. bio značajno podređen u Riju, a pobedio je Novaka.

Nakon toga su usledile tri operacije kolena i nove muke na koje se sada nadovezala i priča sa proneverama i lošim investicijama, te dugovima Delpovog oca.

Danas tridesettrogodišnjak na 756. mestu ATP liste i sa velikim manjkom u kasi u odnosu na najbolje dane – ne izgleda idealno, više kao novi baksuz.

Da se razumemo, tri miliona dolara koliko se po rečima novinara nalazi na računu Delpa u banci, nije malo. Većina ljudi taj novac ne vidi nikad u životu.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Ali, opet ostaje gorak ukus razočarenja kada postanete svesni da niste mogli da verujete ni nekom najbližem oko sebe.

Otac mu je preminuo prošle godine, a Argentinac se tada oprostio emotivnom porukom na društvenim mrežama, ne znajući da se svih godina paralelno opraštao i od onoga što je zarađivao.

Pred njim je sada naporan period, jer planira da se vrati u februaru i zaigra u Buenos Ajresu i Riju. Međutim, odavno više nije ni senka igrača kakav je mogao da bude i da osvoji bar još pet, šest Grend slem titula. Najmanje.

BONUS VIDEO: Prvi snimak Novaka Đokovića na aerodromu u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar