Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Novak Đoković ostao je bez prilike da napadne jubilarnu 10. titulu Australijan opena, a posledice mogu biti nesagledive iz mnogo aspekata.

Najbolji teniser sveta deportovan je iz Australije posle 11 dana pravno ispolitizovane agonije, u kojoj je prvo pobedio sud, pa izgubio posle deportacije u režiji ministra za imigraciju Aleksa Hoka, koji je iskoristio svoje diskreciono pravo da obori vizu.

PROČITAJTE JOŠ

Usledio je proces pred Federalnim sudom, na kom je Novaku ozvaničeno odbijanje vize, koje je Novaka sprečilo da napadne 21. Grend slem, odnosno jubilarni 10. trofej u Melburnu.

Đoković će morati da plati i troškove suđenja, a prema pisanju australijskih medija, radi se o sumi od 500.000 dolara. Ujedno, deportacija automatski povlači trogodišnju zabranu ulaska u Australiju. Novak će 22. maja proslaviti 35. rođendan i ovo je bila idealna prilika za pomeranje granica u svetu tenisa, jedina nada je da Australija povuče zabranu pred naredni Australijan open.

Naime, postoje izuzeci od zabrane u slučaju „izuzetnih okolnosti“, ako u interesu Australije bude da Novak učestvuje, ali je pitanje da li će i sam Đoković uopšte želeti da dolazi na turnir na kom je ostvario najveće karijerne uspehe, posle svega što je doživeo u poslednjih 11 dana.

Novak je izgubio priliku da napadne trofej, a može izgubiti i 1. mesto na ATP listi, ukoliko se u finalu nađe Danil Medvedev ili Aleksandar Zverev.

Đoković trenutno ima 11.015 bodova, drugi je Medvedev sa 8.935, dok je Aleksander Zverev treći sa 7.970 i upravo ova dvojica tenisera ne smeju dođu do finala ukoliko Novak želi da zadrži vodeću poziciju u trci.

Đoković će izgubiti 2.000 bodova koliko je osvojio prošle godine, dok Medvedev brani finale i 1.200 bodova. U slučaju da osvoji Australijan open, dobiće dodatnih 800 i preteći će Novaka na prvom mestu, šansu čeka i Zverev.

PROČITAJTE JOŠ

On iz prošle godine brani samo četvrtinale i 760 bodova, titulom bi dobio dodatnih 1.240 bodova i na konačnoj listi bi bio bolji od Đokovića za 95 bodova. Takođe, ne bi Novaku prijao ni trijumf Rafaela Nadala, koji bi se osamio na vrhu večne liste, jer i on poput Novaka i Rodžera Federera ima 20 Grend slem pehara.

O Đokovićevoj sudbini odlučila je sudijska trojka Dejvid Džon O’Kalahan, Džejms Alsop i Entoni Besanko, koja nije imala milosti, jednoglasno je doneta odluka o deportaciji jednog od najboljih tenisera svih vremena, iako je ispunio sve administrativne zahteve države kako bi igrao tenis.

Novaku ceo diplomatski cirkus u Australiji potencijalno može doneti i problem sa sponzorstvima, a koliko ga je sve pogodilo, svedoči i činjenica da se neće oglašavati sve do kraja Australijan opena, odnosno do 30. januara.

Imao je motiv više da napadne titulu posle oslobađajuće presude Entonija Kelija, sada mu ostaje da tu energiju preusmeri na Rolan Garos, sledeći Grend slem turnir koji će se održati u Parizu i na kom će braniti titulu iz prošle godine, ako bude bilo moguće.

BONUS VIDEO Miomir Kecmanović sa navijačima posle pobede u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare