Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Mnogo se prašine prethodnih dana diglo u vezi sa povredom Novaka Đokovića, toliko da je objava Rafaela Nadala prošla nekako u senci.

A Rafa je rekao da posle poraza od Mekenzija Mekdonalda pauzira do dva meseca zbog povrede.

PROČITAJTE JOŠ:

U Melburnu je otišao na pregled i magnetnu rezonancu i utvrđeno je da ima drugi stepen cepanja mišića u levoj nozi. Dodajte tome poteškoće sa kukom i…

„Ne mogu da dođem i da lažem da je život fantastičan, da morate da ostanete pozitivni i nastavite da se borite… Ne sada. Sutra je novi dan, ali teško je. Povreda je u pitanju. Moram da priznam da sam psihički uništen. Nadam se da nije suviše ozbiljno. Poslednje tri nedelje su bile prilično pozitivne i nadam se da me ova povreda neće odvojiti od terena predugo, pošto sam već frustriran i umoran od procesa oporavaka u toliko situacija u karijeri“, rekao je Nadal posle ispadanja u drugom kolu Melburna.

Šta je konkretno mislio kada je rekao da se nada da neće predugo odsustvovati, to samo on zna, jer dva meseca, ili preciznije šest do osam nedelja, nije uopšte malo.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

To znači da će Nadal propustiti Dohu i Dubai, trebalo je početkom marta da igra egzibiciju sa Karlosom Alkarazom, što je pod znakom pitanja, kao i Majami.

Nada se da će se vratiti za deo sezone na šljaci i Monte Karlo, Barselonu, Madrid, Rim i Rolan Garos.

Krunu je u Australiji već izgubio i nju će u nedelju uzeti Novak Đoković ili Stefanos Cicipas, dok će Rafa pasti na mesto gde je „do juče“ bio Novak, šesto, i to u najboljem slučaju.

Paralelno sa tim, Đoković je pravio grimase, skakutao po terenu, tražio medicinske tajm-aute i „bežao“ od treninga kao đavo od krsta.

Sve je probao da za početak „preživi“ svaki meč dok mu je butina noge bila sve jače bandažirana.

Rafeal Nadal
Rafeal Nadal; Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Kako je prošao meč protiv Grigora Dimitrova, već u narednom kolu je protiv Aleksa De Minora izgledao kao drugačiji čovek.

Kasnije smo videli da je u Melburn došla i doktorka Marijana Kovačević, te da je zajedno sa Novakovim timom radila na njegovom oporavku.

Jasna poruka koliko je daleko spreman da ide da bi se domogao desete titule u Australiji. Ta poruka je sada već upućena Cicipasu.

De Minor je progutao sve reči koje je izgovorio prošle godine dok se pakovao da do sledeće godine ne vidi teren „Rod Lejver arene“, a neko je morao da dolije ulje na vatru.

Jer, kada je Rafa povređen, on izgubi finale od Stena Vavrinke, to je u redu. Kada je Rafa povređen, izgubi u drugom kolu od Mekdonalda, a ovaj odmah posle toga ispadne od Nišioke, i sve je to u redu.

Ali, kad Đoković pobedi Dimitrova koji se praktično samouništi greškama i učini Novaku uslugu, onda je nešto sumnjivo.

Toni Nadal je u El Paisu napisao reči koje su, što bi naš narod rekao – nije šija, nego vrat.

„Slušao sam njegovu izjavu na konferenciji za medije, kada je rekao da se u njegove povrede sumnja, dok se drugi predstavljaju kao žrtve. Znam da je mislio na Rafu. Svih ovih godina mogli smo da vidimo koliko puta je bio povređen i koliko je to uticalo na njegovu igru. Zato Novak ne treba da čudi što su njegove pobede protiv Dimitrova i De Minora probudile određene sumnje o njegovoj povredi“, kaže Toni Nadal.

Foto: EPA/TONI ALBIR

Dok je Novak, u onoj ranoj fazi karijere, predavao mečeve kad se suočavao s teškoćama – slabić, nije valjao nikome.

Sada, kada je na pragu da drugu titulu u Australiji uzme povređen – folirant, opet ne valja.

A činjenica je da je Rafin spisak povreda dugačak kao onaj račun što dobijete u supermarketu pa vas zaboli glava.

Kao što je činjenica da je Novak sve vreme radio na sebi i unapređivao kompletan stil života da bi ga što bolje prilagodio vrhunskim rezultatima u tenisu.

Toni Nadal dok je radio sa Rafom, Foto: EPA/AlLEJANDRO GARCIA

Je l’ nije dobar gluten? Izbacuj! Previše sam nabacio mišića? Daj da smanjimo. Celer? Uh odvratno, ali zdravo, može.

Čak i taj celer je neka sitna žrtva jer ga mnogi ljudi izbegavaju u širokom luku, ali cena jeste što je pozitivan za zdravlje.

S druge strane, Nadalu su i pre 15 godina lekari predviđali da će karijeru završiti, a kakve su bile prognoze, dobro je da ga danas ne gledamo na štakama ili ne daj bože u kolicima.

Ne treba zaboraviti da ih je imao dvadesetak. Za profesionalnog sportistu je to stvarno previše, ali i nužnost, čak i u sportu koji nije kontaktni kao tenis.

Rafa je neke od prvih povreda doživeo još 2003, a u protekle dve decenije su mu gotovo stalno stradala kolena. Mučio ga je lakat i propustio je svoj omiljeni turnir Rolan Garos.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Iste godine je osećao bolove u leđima na Australijan openu, za Olimpijske igre u Atini je imao povredu levog zgloba. U sezonama koje su usledile propuštao je svaki od četiri grend slema bar poneki put.

Tendinitis je bio problem 2006, dok je na Australijan openu 2007. mučio muku sa kukom i gluteusom. Bolovi u stopalu su te godine takođe postojali kao kočnica.

US open 2009, pucanje mišića stomaka, a iste godine je zbog tendinitisa u kolenu propustio finale Dejvis kupa sa Argentinom.

Da mu Australija nije talična pokazalo se i 2010. godine kada je imao povredu tetive kvadricepsa u četvrtfinalu.

Pre 12 godina je zbog upale i traumatskog artritisa pauzirao tri meseca, zadnja loža ga je 2011. u Melburnu bolela tokom okršaja sa Rodžerom Federerom, dok je delimično pokidao tetivu patele levog kolena i oporavljao se sedam meseci.

Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Od tada do 2017. imao je i povredu zgloba i stomačni virus, posle čega su se vratile muke sa kolenom, mišićima stomaka, upale i poteškoće sa kostima.

Zbog njih je i dobar deo pretprošle godine pauzirao, ali se do sada skoro svaki put, po nepisanom pravilu, vraćao jači.

Tako je uradio i lani kada je uzeo titulu posle pet setova australijskog finala sa Danilom Medvedevim, onda i Rolan Garos, da bi ga na Vimbldonu zaustavilo cepanje mišića trbušnog zida od sedam centimetara. Zato se Novak sastao u finalu sa Nikom Kirjosom.

Rafa je kasnije zaigrao u Americi i na još turnira do kraja godine, gde nije pokazivao bogzna kakve znake usporavanja.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Uvek bi nakon pauza osvajao velike titule, pa je tako i prestigao Novaka Đokovića i Rodžera Federera po broju trofeja sa „mejdžorsa“.

Ima ih 22, Novak ima šansu da u nedelju uzme svoj 22. trofej i da upravo uz Nadala postane jedini sa „bar“ deset titula sa jednog grend slema.

Ako to uradi, onda nema sumnje da će možda i Rafa tokom tih šest do osam nedelja dobro razmisliti da li da se vraća u trku i može li uopšte da je dobije.

BONUS VIDEO: Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar