Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Španac je još jednom podbacio na najvećem turniru

I treći grend slem zaredom Rafael Nadal nije dočekao u dovoljno dobrom fizičkom stanju, što se videlo već u prvom kolu u Australiji.

Savladao je Španac Džeka Drejpera uz dosta poteškoća sa 3:1, izdržao je vrućinu i velike napore, ali je već u drugom kolu sve došlo na naplatu.

PROČITAJTE JOŠ

Mekenzi Mekdonald je izašao na teren sa odlučnošću da izbaci Nadala i u tome je uspeo u samo tri seta. Rafa nikako nije pronalazio prave udarce, nije uspeo da okrene vodenicu na svoju stranu, iako Mekdonald nije baš celog meča igrao na vrhunskom nivou.

Ovoga puta Rafi se isprečila i povreda prepone na levoj nozi, a scenario sa njegovim povredama, nažalost, gledali smo već nekoliko puta. Bilo je tu vrlo ograničenog kretanja i ne baš „nadalovskih“ udaraca, pa je Rafa drugi put u karijeri ispao veoma rano u Melburnu. Prethodno ga je Fernando Verdasko dobio 2016. godine u prvoj rundi.

„Možete i sami da zamislite koliko sam razočaran, i ovo nije bio pravi momenat da mi se ovako nešto desi. Ponekad je frustrirajuće, teško prihvatiti, umorni ste od svih povreda – iako je ovo težak momenat, sutra je novi dan i treba sve početi ispočetka. Ne mogu da se žalim na svoj život, naravno – ali teških trenutaka u karijeri je bilo napretek. Naravno da nisam mentalno uništen, ali nisam srećan“, rekao je Nadal na konferenciji nakon poraza.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Pauza će mu sada biti šest do osam nedelja zbog leve prepone, ali neće propustiti nijedan masters, što se čini kao veoma važno u ovom momentu, pogotovo zato što Novaku neće biti dozvoljen ulazak u SAD, kako bi igrao Indijan Vels i Majami.

„Nadam se da neću odsustvovati sa terena previše, ali je potrebno uložiti puno treninga i truda da se vratim na željeni nivo tenisa. Često sam to radio u karijeri, volim to što radim i nastojaću da ponovo budem spreman za takmičenje jer je to moj način života. Kada nešto volite, uvek ćete nastojati da tako živite – i u tom smislu žrtvovanje ima smisla, jer je to žrtva za nešto što volite – i samim time ne podrazumeva nešto negativno“.

Na prethodna dva grend slema, Nadal je imao povređen trbušni mišić zbog čega je predao meč polufinala na Vimbldonu bez borbe, dok je na US Openu bio nešto spremniji, ali ga je izbacio Frensis Tijafo.

Sada se već postavlja pitanje – da li je Rafina titula u Parizu prošle godine bila poslednje iz grend slem serije? Odgovor ćemo verovatno dobiti na istom mestu ove godine, jer ako Nadal nije u stanju da osvoji Rolan Garos, onda će veoma teško i na ostalim slemovima uspeti da se probije čak i do same završnice.

Na ruku mu ne ide ni sve veći nalet mlađih generacija, Karlos Alkaraz ga je već izbacivao u Madridu prošle godine, tu je i neugodni Janik Siner, Holger Rune je protiv Novaka u Parizu pokazao šta ume, Sebastijan Korda je zablistao u Australiji… Previše mlade snage za ovakvog Rafu.

Jasno je da je Nadal trenutno daleko manje spreman od Đokovića, iako je samo godinu dana stariji. I ovo se odnosi i na psihički i na fizički momenat.

Mnogo puta je u poslednjih godinu dana Nadal upitan kada planira kraj karijere, kao da svi ne želimo da ga još dugo gledamo na terenu, a nedavno je i sam odbrusio novinarima rekavši da više ne želi o tome da priča. I ne treba, ali kraj se nazire, a možda smo već u Melburnu videli početak tog kraja.

Ono što je sigurno je da Nadal neće odustati, ali njegova igra jednostavno više ne može da bude ista. I sam je pričao kako je zbog povrede trbušnog mišića morao da menja servis, a tokom pauze između sezona videli smo ga i kako isprobava jednoručni bekhend umesto dvoručnog koji je igrao tokom čitave karijere.

Foto: AP Photo/Aaron Favila

Jasno je i to da Nadal više ne može da se kreće kao pre, ali snage u udarcima i želje da bude na vrhuncu mu ne manjka, bar prema onome što je pričao i radio gotovo kroz čitavu karijeru.

Ipak, sada su se i neke druge životne okolnosti promenile. Nadal se oženio i sa suprugom Marijom Ćiskom Pereljo dobio sina Rafaela. Sada sve više vremena provodi sa porodicom, proredio je i raspored turnira, a jasno je da je zbog toga i emotivno drugačiji. Prioriteti su se promenili u odnosu na neke druge faze u njegovoj karijeri, pa je pitanje šta će Nadal postaviti za cilj pre svega u ovoj godini, a onda i do kraja karijere.

Lakog odustajanja sigurno neće biti. Boriće se Nadal da se vrati na vrh i pokušaće da osvoji makar još neki slem, ali sve miriše na to da će Novakova karijera biti duža bar za koju godinu.

Ćiska je bila sa Nadalom u Melburnu, pružala mu je podršku sa tribina, ali je na kraju završila sa suzama u očima. I one su mnogo toga rekle. Možda emocije Nadalove supruge upravo zaraze sve nas koji bismo hteli da od Rafe bar još neki put vidimo ono najbolje. A vreme za poslednji ples će doći. Zapravo, sve je bliži.

Zbog ranom poraza u Melburnu i prošlogodišnje titule na istom mestu, Nadal će pasti na šesto, možda i sedmo mesto. Međutim, to je za njega malo važno, jer je svestan da se verovatno više nikada neće popeti na vrh ATP liste. Ako i u tome uspe, ne preostaje nam ništa drugo nego da se divimo i tom podvigu.

BONUS VIDEO Novak pobedio – šta sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar