U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataša Pavlović je predstavila recept za mak tortu.

Sastojci:

Za koru

8 belanaca

150 g maka

100 g kokosovih ljuspica

100 g mlevenog badema

130 g prah šećera

prstohvat soli

4 žumanaca

Za fil

1 l mleka

6 žumanaca

180 g šećera

2 kašičice vanil šećera

2 kašike vanil ekstrakta

100 g oštrog brašna

80 g gustina

350 g putera

30 g amareta

dodatno

50 ml espreso kafe ( ili neke druge instant kafe)

20 ml amareta

300 g džema od brusnica( ribizli)

Pročitajte još:

Priprema:

Kore

Kalup za torte 22 cm obložiti papirom za pečenje.

Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg dodavajući postepeno prah šećer, a zatim i žumanca.Ovoj smesi lagano špatulom dodati mak, kokosove ljuspice i badem i sve lepo sjediniti. Smesu za koru preručiti u pleh i peći na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu koru preseći po sredini kako bi dobili dve kore.

Fil

U šerpi izmešati 700 ml mleka, šećer, vanil šećer i vanil ekstrakt i staviti da se kuva na srednjoj jačini. U drugoj posudi izmešati 300 ml mleka, žumanca, brašno i gustin.Ovu smesu dodati provrelom mleku sa šećerom i kuvati fil dok se ne zgusne. Fil prekriti prozirnom folijom i ohladiti ga do sobne temperature. Puter sobne temperature umutiti penasto,a zatim lagano dodavati fil u puter i mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati i amareto i sve lepo sjediniti.

Filovanje

Pomešati kafu i amareto i time preliti kore. Svaku koru najpre premazati džemom, a zatim vanil kremom.
Tortu možete ukrasiti kokosovim ljuspicama, riblizlama i ruzmarinom.

Ceo postupak pravljenja ove torte pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar