U novoj epizodi "Praktične žene" saznali smo recep za alžirske kolače.
Kaikat
Sastojci:
-3 šoljice brašna
-1 šoljica otopljenog maslaca
-1 vanilin šećer
-1,5 šoljica šećera u prahu
-voda ( oko 1/2 šolje može i manje zavisi od brašna)
-1 kašika limunovog soka
-karanfilčić
Priprema:
Pomešati brašno, vanil šećer, šećer u prahu, a zatim dodati otopljen maslac, vodu i limunov sok i umesiti fino glatko testo za keksiće.
Od dobijenog testa pravimo male gusenice spajajući kraj sa krajem kako bismo dobili keksići poput krofnica sa rupom unutra, i uz pomoć specijalne štipaljke pravimo karakteristične šare za ovaj kolač. Na deo gde smo spajali kraj sa krajem staviti karanfilčić kao dekoraciju. Ukoliko želite možete ih premazati sa malo umućenog belanca i posuti seckanim orašastim plodovima. Kolačiće pecite oko 10-15 min na 180 stepeni ( treba da ostanu beličasti kao vanilice).
Griweš
Sastojci:
-300 g brašna
-100 g otopljenog maslaca
-5 g suvi kvasac
-5 g praška za pecivo
-1 vanilin šećer
-1 jaje
-voda
-otopljeni med
-susam
Priprema:
Suve sastojke izmešamo zajedno i onda dodamo jaje, maslac i vodu polako dok ne dobijemo testo. Dobijeno testo uz pomoć oklagije razklagijamo i sečemo na pravougaonike uz pomoć cikcak sekača. Zatim svaki pravougaonik zasečemo unutra uz pomoć cikcak sekača na 4 dela ( samo unutrašnjost). Svaki taj zasečeni deo polako odvojimo i kroz svaki drugi provučemo prst i uhvatimo suprotan kraj testa i provučemo kako bismo dobili karakterističan izgled ovog kolača. Kada smo napravili sve kolačiće od pripremljenog testa pržimo ih u dubokom ulju. Pržene kolačiće preliti otopljenim medom i pospite susamom.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar