Pogledajte recept za orijentalne sarmice iz emisije Praktična žena.
1 glavica kelja
300 g kuvane leblebije
2 šargarepe
crveni luk
2 čena belog luka
3 kašike tahini
sok od jednog limuna
so, biber
voda od kuvanja lebebija
1-2 kašike ulja od koštica grožđa
Listove kelja obarite u ključaloj vodi( oko 2 minuta svaki). Skuvati leblebiju ili koristite već skuvanu leblebiju iz konzerve, Luk naseckajte na kockice, a šargarepu na žilijen. Na malo ulja od koštica grožđa propržite luk, pa dodadti beli luk i šargarepu i dinstajte oko 10-15 minuta..
Za to vreme u blenderu izmiksajte 1/2 leblebija, tahini, limun , so i biber i ukoliko je potrebno dodajte i malo vode od kuvanja leblebija. Humus umešajte u povrće, a zatim i leblebije i sklonite sa vatre. Ovom smesom puniti kelj i motati kao sarmice. Uvijene sarmice ređati u okeh koji smo malo nauljili. Pecite ih oko 20 minuta na 180 stepeni dok se korica odozgo ne zapeče.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.