Pregled mladeža
Pregled mladeža; Foto: Peter Bánoš / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Kad je promena na mladežu znak za uzbunu i kad obavezno treba ići lekaru, priča dr Svetlana Minić, dermatološkinja.

Svi mi imamo sitne ili nešto krupnije tamne tačkice na koži i uglavnom i ne obraćamo pažnju njih. Nekad ti mladeži budu i deo našeg šarma, kad su recimo, pored usne, ali nekad oni mogu da budu jako opasni, tj. promene na njima mogu da nam životno ugroze zdravlje, posebno ako ne reagujemo na vreme.

„Mladeži su normalna pojava na koži tela. Broj i veličina mladeža i određeni su prvo konstitucijim, ali i onim što nasleđujemo, kao i uslovima okoline“, priča za portal Nova.rs dr Svetlana Minić.

Dakle, koliko i kakvih mladeža ćemo imati, zavisi od toga kako smo građeni, da li naši roditelji i rođaci imaju dosta mladeža, ali i da li živimo u toplijim krajevima, gde smo više izloženi suncu.

Dr Minić izdvaja gde obično imamo najviše mladeža i zašto se javljaju baš na određenim delovima kože.

„Najviše ih je obično na delovima tela koji su izloženi suncu, dakle, na glavi, ramenima, dekolteu, ali i na trbuhu, leđima i rukama. Tu uglavnom ima znatno više mladeža nego da ostalim delovima tela.“

Letnje pegice obično nisu opasne

I dok neke mladeže imamo od najranijeg detinjstva, druge dobijemo s godinama, kako starimo. Iskoče novi, jedva primetni, sitni, poput pegica i takve mladeže obično dobijemo leti.

Dermatološkinja Svetlana Minić priča treba li da pazimo na njih i da li su te nove promene na koži, koje nama laicima ne deluju opasno, znak za posetu lekaru.

„Obične sitne fleke se javljaju po koži i to je normalno. Međutim, ako neka promena nastavlja da se menja i raste, tada treba posetiti dermatologa.“

Doktorka ističe i kad se obavezno treba javiti lekaru, bez odlaganja, posebno ako znamo da je u porastu broj obolelih od opasnih oboljenja kože, koja su neretko smrtonosna.

„Svaka nova pigmentacija je znak da se treba obratiti dermatologu. Takođe, promena u boji i veličini mladeža, pojava crvenila ili gubitak dlake su znak da se potraži stručna pomoć.“

Doktorka govori i ko posebno treba da vodi računa.

Pročitajte još:

„Osobe koje imaju veliki broj mladeža treba da se redovno pregledaju kod dermatologa. Takođe, ako postoji pojava karcinoma kože u porodici, potrebna je redovna kontrola mladeža.“

Naša sagovornica ističe i da opekotine tokom mladosti utiču na pojavu većeg broja mladeža tokom života. Promene u boji kože se javljaju dosta i leti i otuda važan savet doktorke.

„Tokom leta ne savetujemo dugo izlaganje suncu, naročito ne u podne. Za pigmentacije je sunce najveći problem.“

Uklanjanje po određenim pravilima

Doktorka priča i šta treba da znamo o uklanjaju mladeža, ako do toga dođe.

„Mladeži se mogu uklanjati, ali postoje određena pravila koja se moraju poštovati. U zavisnosti od tipa mladeža i veličine određuje se i način uklanjanja. Mladeže treba isključivo da uklanja ili dermatolog ili estetski hirurg.“

Doktorka Minić za kraj napominje da ono što zavisi od genetske predispozicije ne možemo promeniti, ali ukoliko roditelji paze da deca ne gore na suncu u ranim godinama života, u zrelom dobu će imati manje mladeža i drugih promena prigmenta na koži. A to svakako umanjuje rizik od mnogih komplikacija.

***

Bonus video: Zdravo misli o pravilnoj suplementaciji vitaminima i mineralima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare