mladeži
Foto: STEKLO_KRD / Alamy / Alamy / Profimedia

Izrasline na koži u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju razlog za zabrinutost, ali zbog estetskih razloga se mogu uklanjati. Najčešće je reč o dobroćudnim promenama poput madeža, bradavica, fibroma i lipoma. Ipak, prije nego što se odlučite na hirurško uklanjanje mladeža, treba da znate o kakvom se zahvatu radi, kako se za njega pripremiti i koliko traje oporavak nakon uklanjanja madeža.

Kako znati da li je mladež opasan?

Mladeži su prirodne izrasline na našoj koži, a nastaju nakupljanjem pigmenta. Mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela. Najčešće su tamnosmeđih nijansi i različitih oblika. Veliki mladeži na koži nisu neobična pojava, te veličina ne znači nužno da se radi o opasnoj izraslini. Većina se mladeža pojavljuje do 20. godine, no neki nastaju i u starijoj životnoj dobi.

Ako imate mladež koji menja oblik ili boju, svrbi, krvari ili je bolan, preporučuje se praćenje i kontrola kod dermatologa. Ako se sumnja na pojavu melanoma, lekar će vas uputiti na dalje pretrage, patohistološku analizu, pa i odstranjivanje mladeža.

Hirurško uklanjanje mladeža može se izvoditi zbog estetskih razloga ili zbog zloćudnih ćelija koje je potrebno odstraniti.

Opis zahvata uklanjanja mladeža

Hirurško uklanjanje mladeža obavlja se u poliklinici uz lokalnu anesteziju i uglavnom se radi o brzom i jednostavnom zahvatu, no postoje različite metode kojima se tretman izvodi. Naravno, lečenje će zavisiti od karakteristika i zloćudnosti mladeža, ali sve informacije o tome ćete dobiti od lekara. Ako je mladež zloćudan, prvo se radi na odstranjivanju svih tumornih čelija iz organizma.

Glavna priprema za uklanjanje mladeža uključuje pregled i dogovor za tretman, te ne korišćenje preparata za pranje kože koji maste kožu na dan zahvata. U obzir za tretman se uzima mesto na kojem se nalazi mladež, debljina kože, veličina mladeža, broj dlačica, pregibi kože… Nakon svih pregleda sledi odabir metode.

Najčešće metode za hirurško uklanjanje mladeža su lasersko uklanjanje i radiofrekvencijsko uklanjanje ili radiohirurška metoda. Ove metode uglavnom ne ostavljaju ožiljke zbog čega se smatraju elegantnim metodama koje ne ostavljaju traume na koži. Uz to postoji i hirurško odstranjivanje.

Klasični hirurški zahvat odstranjivanja mladeža

Ova metoda se koristi ređe, no smatra se najsigurnijim načinom lečenja. Tretman uključuje rez posebnim instrumentom veličine nekoliko milimetara, te šivanje rubova. Ponekad je potrebno, ako se radi o velikom mladežu, da se transplantira zdrava koža s drugog dela tela. U nekim slučajevima postoji mogućnost da se rana uopšte ne zatvara nego da sama zaceljuje, piše N1.hr.

Nakon ove metode ostaje ravni beličasti ožiljak, retko veći od mladeža koji se nalazio na tom delu kože.

Lasersko uklanjanje mladeža

Metoda uklanjanja mladeža laserom je jednostavna metoda kod koje najčešće nije potrebna ni lokalna anestezija. Koristi se laser koji se usmerava direktno na mladež pritom ga zagrevajući i uništavajući. U ovoj metodi odstranjivanja mladeža nema rezova niti šavova. Lasersko uklanjanje mladeža najčešće ne ostavlja ožiljke.

Nakon zahvata na mestu mladeža ostaje krasta koja u roku od nedelju do dve sama otpada. S ovom metodom se tkivo ne može slati na patohistološku analizu, te se radi samo kod mladeža kod kojih se ne sumnja na tumorne promene.

Pročitajte još:

Radiohirurška metoda

Uklanjanje mladeža radiofrekvencijskom metodom radi se uz lokalnu anesteziju koja se unosi injekcijom. U ovoj se metodi koristi radiofrekvencijski nož, ali i ova je metoda atraumatska, to jest, ne ostavlja ožiljke.

Nakon tretmana ostaje rana koja ne krvari i koja se formira u krastu. Krasta otpada sama, a u roku 10 dana se stvara novi sveži sloj kože koji se stapa s okolnom kožom. Ožiljka nakon uklanjanja mladeža nema, a boja kože na kojoj je bio mladež pretvara se u boju okolnog tkiva zbog rasta nove kože.

Kod ove metode je moguće poslati uzorak na patohistološku metodu da bi se utvrdilo je li bilo kancerogenih ćelija u mladežu.

Ko može na hirurško uklanjanje mladeža?

Kandidati za hirurško uklanjanje mladeža su sve osobe koje žele zbog estetskih razloga da uklone nepravilnosti na licu ili drugom delu kože. Posebno se na odstranjivanje upućuju osobe čiji mladeži svrbe, bole, krvare ili menjaju boju i oblik.

Ako je došlo do povrede mladeža, tačnije ako se ogrebao, odrezao ili slično, važno je odmah se obratiti lekaru. Mladeži koji se nalaze na pregibima kože ili na mestima na kojima ih može žuljati odeća takođe bi trebalo da se odstrane kako bi se sprečile neželjene posledice.

Nakon odstranjivanja mladeža pacijent treba da izbegava prekomerno izlaganje suncu, da prekriva taj deo kože i da nanosi kremu sa zaštitnim faktorom, da nosi kapu i kišobran.

BONUS VIDEO: Zdravo sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar