Zašto ujutru ne valja nositi tamne naočare

Podeli:
Ujutru izbegavajte tamne naočare Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kao što je u toplim danima, čim grane jače sunce, kožu potrebno zaštititi kremama i losinonima sa zaštitnim faktorom da ne bi izgorela, potrebno je zaštititi i oči kvalitetnim naočarima za sunce. Međutim, pokazalo se da njih ne treba nositi baš uvek kad smo na suncu.

UV zraci bez sumnje mogu izazvati brojna oštećenja oka, a problem s njima je što ih ne vidimo, pa kad nemamo naočare za sunce, svetlost direktno ulazi u oko, koje je na to vrlo osetljivo. Stoga, kad kupujemo naočare, dobro je obratiti pažnju na to koliku UVA i UVB zaštitu nude.

Pročitajte još:

I iako naočare svakako treba nostiti kao zaštitu, jer nema sumnje da previše sunca može da izazove razne zdravstvene probleme, pomalo sunčeve svetlosti, posebno ujutru, i te kako može biti dobro po nas.

Ako smo u mladosti bili umereno izloženi suncu, manje su šanse da kasnije imamo problem sa dalekovidošću. Takođe, našim očima je potrebna svetlost kako bi nam bioritam funkcionisao kako treba. Pokazalo se da rano jutarnje sunce pomaže da uveče lakše zaspimo. A što smo stariji, to upijanje ranog sunca značajnije je jer s godinama naše oči sve slabije upiaju svetlost, pa su i veće šanse za probleme s nesanicom, pišu na sajtu www.webmd.com.

Stoga, ako ujutru nosimo naočare za sunce, naš bioritam se može narušiti, pa je preporuka da ih ne nosimo na ranom jutarnjem suncu. Naravno, sve ovo važi pod uslovom da tada ne gledamo direktno u sunce i da sunčeva svetlost nije prejaka.

***

Bonus video: Kako se rashladiti 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar