„Zaleđeni med“: Stručnjaci upozoravaju na novi trend

Zdravlje 12. avg. 202108:23
Podeli:
Zaleđeni med
Zaleđeni med; Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Med je odličan, ali način na koji ga promovišu na društvenim mrežama da bi stekli veći broj pratilaca, i njegovo korišćenje u velikim količinama je suludo smatra Kristin Kirkpatrik, registrovana dijetetičarka.

Korisnici društvenih mreža, u ovom slučaju Tik Toka, pune boce medom, kukuruznim sirupom ili mešavinom jednog i drugog, ponekad dodaju prehrambene boje ili bombone, pa ih stavljaju u zamrzivač. Kad se med smrzne, poprima drugačiju teksturu, nalik želeu.

Iako se ovaj trend možda čini bezazlenim i zabavnim, nekoliko ljudi je prijavilo nuspojave.

NBC News prenosi izjave stručnjaka prema kojima bi ovaj trend mogao da dovede dijareje, grčeva u želucu, nadutosti i drugih opasnih nuspojava.

„Prvo sam se zabrinula za njihove zube. Kao i sa svakom ljepljivom hranom, uvek se pitam kada će neko dobiti karijes ili izgubiti plombu“, rekla je za Women’s Health nutricionista Marisa Mur.

Objasnila je da su kratkoročni efekti ovog trenda posledica konzumiranja previše šećera.

„Višak šećera može da podstakne creva na povećano ispuštanje vode, a to može da dovede do dijareje“, objasnila Mur.

Pročitajte još:

Kao dugoročne efekte ističe moguć visok krvni pritisak ili povećani rizik od vrste upala koje bi mogle da dovedu do bolesti srca.

„Deca prate trendove, a ne istraže ih i ne prilagođavaju sopstvenom organizmu. Budite svesni – ne morate da učinite sve što vidite“, upozorila je Lisa Jang iz Stejnhardtove škole za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u Njujorku.

***

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar