Zabrinjavajuća studija iz Vuhana o posledicama kovida

Zdravlje 12. jan. 202115:48 > 15:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SHI ZHI

Većina pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida 19, osećali su posledice bolesti, poput umora i teškoća sa spavanjem, čak i šest meseci nakon infekcije, otkrilo je kinesko istraživanje.

Studija koja je uključivala više od 1.700 pacijenata lečenih u kineskom gradu Vuhan, prvobitnom epicentru pandemije, pokazuje da je 76 odsto i dalje patilo od najmanje jednog simptoma kovida 19 nekoliko meseci nakon otpuštanja iz bolnice.

U pitanju je istraživanje koje je najveće te vrste do sada sprovedeno, a objavljeno je u petak u medicinskom časopisu The Lancet. Otkrilo je da su umor i poteškoće sa spavanjem najčešće posledice nakon preležanog kovida, koje se javljaju kod 63 odsto, odnosno 26 odsto pacijenata, i to šest meseci nakon njihove početne dijagnoze.

Bolest takođe može imati dugotrajne psihološke komplikacije – jer su anksioznost ili depresija prijavljeni među 23 odsto pacijenata, utvrđeno je u studiji.

umor
Umor; Foto: Dmitri Maruta / Alamy / Alamy / Profimedia

Pacijenti koji su bili teže bolesni imali su vidna oštećenja pluća na rendgenskim snimcima.

Pročitajte još:

Učesnici studije, sa srednjom starosnom dobi od 57 godina, otpušteni su između 7. januara i 29. maja 2020. iz bolnice Jinyintan u Vuhanu. Ukupno je studija obuhvatila 70 odsto svih otpuštenih pacijenata sa kovidom 19 u tom periodu, nakon što su isključeni umrli i oni koji nisu mogli da učestvuju zbog teških mentalnih ili fizičkih stanja.

Svi učesnici su intervjuisani pomoću upitnika sa simptomima. Takođe su bili podvrgnuti fizičkim pregledima, šestominutnom testu hodanja i testovima krvi, navodi se u studiji.

Foto:EPA-EFE/YFC

„Pošto je kovid 19 nova bolest, tek počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih efekata na zdravlje pacijenata. Naša analiza ukazuje da većina pacijenata nastavlja da živi sa barem nekim posledicama virusa nakon napuštanja bolnice, i naglašava potrebu za negom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške oblike infekcije. Naš rad takođe ističe važnost sprovođenja duže studije praćenja na većim populacijama kako bi se razumeo čitav spektar posledica koje kovid 19 može imati na ljude“, rekao je dr Bin Cao koji je vodio studiju.

Inače, postoji dugi spisak potencijalnih posledica koronavirusa po zdravlje – umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima, teškoća u razmišljanju i koncentraciji, depresija i glavobolja.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar