Sve više ljudi veruje u prirodne načine lečenja. Kada su alergije u pitanju, tradicionalna medicina ostavlja prostor za lečenje prirodnim putem.

Alergijski rinitis koji uzrokuju alergeni dugoročan je problem. Potrebno je uložiti i vreme i napor da se alergijski simptomi kontrolišu. Pored medikamenata koji se redovno primenjuju, naročito u akutnim stanjima, za ublažavanje simptoma znatno mogu pomoći prirodni tretmani, a jedan od najboljih je moćan prirodni napitak protiv alergija.

Rešenja za lečenje alergija prirodnim putem su naročito važna ukoliko niste sigurni da li vaši simptomi ukazuju na alergijski rinitis ili prehladu.

Izbegavanje alergena

Ako možete da izbegnete ili smanjite kontakt sa alergenima, možda ćete moći u potpunosti da smanjite simptome i kontrolišete vašu alergiju sa manje lekova. Na taj način možete direktno uticati na suzbijanje svih atopijskih simptoma, ali i na upalu sinusa. Izbegavanje alergena jedan je od ključnih načina za lečenje alergija prirodnim putem.

Kako isključiti alergene iz okruženja?

Kontrolišite prašinu i grinje, najvećeg životinjskog alergena, redovnim usisavanjem i pranjem posteljine, jednom nedeljno na temperaturi od minimum 60 stepeni. Koristite i druge načine za otklanjanje grinja, antialegijske dušeke, jastuke i posteljinu.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

Pročitajte više:

Kontolišite dlake životinja i alergene od kućnih ljubimaca. Jedan od načina je ograničiti prilaz životinja u stambeni prostor.

Kontrolišite vlagu tako što ćete redovno čistiti kupatilo i provetravati prostorije.

Izbegavajte polen. To uključuje ograničen boravak u prirodi kada je nivo polena visok. Naročito vodite računa o najčešćim alergenima u prirodi, kao što su breza, ambrozija, leska. Alergologija primećuje i povezanost nekih alergije iz prirode sa alergijama na hranu.

Lečenje alergije prirodnim putem

Ako izbegavanje alergena ne utiče na smanjenje simptoma alergije ili ako to nije moguće uradite sledeće:

Zatvoriti prozore i ostati u zatvorenom prostoru

Da biste zaštitili vazduh u prostoru, držite prozore zatvorenim, naročito u periodu visoke koncentracije polena. Takođe možete upotrebiti HEPA filtere u svim prostorijama, u klima uređaju, usisivaču.

Koristite ovlaživače vazduha

Ovlaživač vazduha može ublažiti i sprečiti pojavu infekcija.

Kupanje

Svaki put kad dođete spolja, unosite na odeći i svom telu i kosu, čestice alergena. Okupajte se odmah po ulasku u kuću, češće perite kosu, odeću i posteljinu.

Nosite zaštitnu masku

Maska će pomoći da smanjite kontakt sa alergenima, naročito ukoliko obavljate neke poslove, kao što su boravak i rad u bašti ili usisavanje. N95 zaštitna maska za lice smanjuje čak 95% alergena, kao što su polen i drugi alergeni.

Jedite zdravo

Jedna studija je pokazala da su deca koja su jela više voća, povrća, i jezgrovitog voća (ukoliko im alergije to dozvoljavaju), naročito paradajza, grožđa, jabuka, pomorandži – imala manje alergijskih simptoma. Nema sumnje da ishrana dosta utiče na atopijske bolesti i da je važna za ceo metabolizam. Uključite barem jedno sveže povrće ili voćku na dan.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosne duplje može ukloniti veliki procenat alergena, nakupljenih na dlačicama u nosu. Takođe, ispiranje uklanja veći deo bakterija i smanjuje curenje sadržaja kroz ždrelo.

Jedan od načina tretiranja zapušenog nosa je i čišćenje sa slanim rastvorom koji možete sami napraviti. Pomešajte ½ kašičice morske soli i malo sode bikarbone sa destilovanom ili sterilisanom vodom. Postupak primene: nagnuti se na lavabo, lagano ispirajući jednu pa drugu nozdrvu tako da tečnost uđe na jednu, a izađe na drugu.

Hidriranje

Ako vam je nos zapušen ili osećate slivanje sadržaja – pijuckajte vodu, sok ili druga bezalkoholna pića. Dodatna tečnost može smanjiti protok sadržaja i dati vam olakšanje. Tople tečnosti, kao što su čajevi, supe i čorbe imaju dodatnu olakšavajuću ulogu zbog pare.

Neka sve bude prirodno

Neka vam kuća bude čista. To je najbolji način da smanjite alergene. Međutim, hemijska sredstva za čišćenje mogu iritirati nazalne prolaze i pogoršati simptome.

Pročitajte više:

Koristite prirodne čistače, kao što su sirće i soda bikarbona i upotrebljavajte usisivače sa Hepa filterima koji sprečavaju prodor alergena u vazduh. Ako imate više alergena, zamolite nekog drugog da vam sređuje kuću.

Naparite se

Jednostavan trik može znatno ublažiti simptome alergijskog rinitisa. Držite glavu iznad tople tečnosti sa peškirom preko glave kako bi se para usmerila i dišite lagano. U vodu možete dodati nanu ili bosiljak. Takođe, možete se napariti i u kupatilu, tako što ćete pustiti mlaz tople vode i sedeti pored ili u kadi.

Izbegavajte duvanski dim

Duvanski dim pogoršava simptome alergije. Idite u restorane i kafiće u kojima je pušenje zabranjeno i izbegavajte druge gasove iz okruženja, kao što su aero sprejevi.

Akupunktura

Alternativna medicina može uticati na određena olakšanja. Način na koji ona deluje na alergije nije dovoljno istražena, ali nekoliko studija su pokazale da akupunktura može doneti olakšanje.

Dijagnostika

Možda mislite da znate šta prouzrokuje vaš problem sa alergijama. Ali, da li ste sigurni u te alergene? Najsigurniji način dijagnostike atopijskih bolesti su testovi. Zakažite testiranje kod alergologa.

Inhalacije eteričnim uljima

Inhalacija
Inhalacija; Foto: Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia

Kupanje, masaža i inhalacija eteričnim uljima daju odlične rezultate pri ublažavanju simptoma alergija. Ne samo da umiruju čitav organizam podstičući opuštanje, već i pomažu kod prohodnosti nazalnih kanala.

Lavanda – umiruje i deluje kao prirodni antihistaminik
Nana – smiruje glavobolje, otvara sinuse i čisti disajne puteve
Čempres – olakšava tegobe sa disanjem i suzbija nagon za kašljanjem
Đumbir – prirodni antiseptik, umiruje zapaljenske procese, umiruje donje disajne puteve
Eukaliptus – podstiče izbacivanje sluzi, umanjuje začepljenja.

Upotreba: Par kapi eteričnog ulja dodajte u kipuću vodu i prekriti lice peškirom kako biste disali nad posudom, prenosi alergijaija.

***

Bonus video: Prirodni lekovi za prolećne alergije