Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Polen biljaka je za čoveka jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koja se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20 odsto ljudske populacije izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica).

U Srbiji sezona alergena počinje već oko 1. februara kada cvetaju leska i jova i traje do prvih dana novembra kada se završava cvetanje pelina i ambrozije. Početak i završetak polinacije mogu iz godine u godinu znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika.

Koncentracija polena se određuje za jedan dan, nedelju, dekadu, mesec, sezonu i celu godinu, za svaku biljnu vrstu pojedinačno.

Kalendar alergija na polen

Za one sa simptomima sezonske alergije, poznavanje kalendara cvetanja biljaka može biti izuzetno korisno. Ovaj generalizovani kalendar alergija pokazuje u kom periodu godine dolazi do cvetanja biljaka i oslobađanja polena.

Sezona cvetanja biljaka može se razlikovati po zemljama, a unutar zemlje može varirati iz godine u godinu. Kao neko opšte pravilo, kalendar alergija za Srbiju bi izgledao ovako:

kalendar alergije
Tabela: Agencija za zaštitu životne sredine

Ambrozija – najveći korovski alergen

Foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Kao najveći korovski alergen javlja se vrsta Ambrosia artemisiifolia. U Evropu je uneta sredinom 19. veka sa semenskom detelinom. Prvi podatak u našoj zemlji javlja se 1953. godine, kod Sremskih Karlovaca, Petrovaradina i u Novom Sadu.

Smatra se da je u ove krajeve dospela iz Rumunije, najverovatnije brodovima koji su saobraćali Dunavom. Kasnije ova mesta postaju centri iz kojih se Ambrosia artemisiifolia širila vrlo agresivno po celoj Vojvodini ka jugu.

Pročitajte više

Zahvaljujući velikoj moći prilagodljivosti ambrozija nastanjuje veoma različita staništa. Cveta od jula do oktobra meseca.

Klijanje počinje kada se zemljište ugreje i traje do žetve pšenice mada na zapuštenim neuzoranim strnjištima klija i do kraja septembra. Izbacivanje polena se odigrava u jutarnjim časovima.

Saveti za prevenciju

Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Kao i kod drugih alergija, najbolji tretman je izbegavanje alergena, međutim, polen je veoma teško izbeći pa gledajte da se pridržavate ovih stvari koliko je moguće.

-Ostanite kući tokom suvih vetrovitih dana

-Nađite nekog ko će umesto vas održavati baštu ili dvorište u periodu kada je koncentracija alergena u vazduhu najveća

Pročitajte više

-Razmotrite nošenje zaštitnih maski kada je koncentracija polena visoka

-Zatvaranje vrata i prozora kada je koncentracija polena u vazduhu velika

-Razmotrite kupovinu kvalitetnog prečišćivača vazduha koji ima sposobnost filtracije alergena u prostorijama u kojima boravite.

***

Bonus video: Počela sezona ambrozije – udara jače nego ikada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar