umor
Foto: Mykyta Filippov / Alamy / Alamy / Profimedia

Čak jedna trećina zdravih tinejdžera, odraslih i starijih osoba žali se na hroničan osećaj pospanosti ili umora. Umor može da bude simptom ozbiljnih bolesti, ali uglavnom je posledica loših navika. Srećom, to se da popraviti.

Previše šećera

Konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata može da poremeti nivo šećera u krvi, zbog čega je vrlo verovatno da osetite umor. Umesto toga, birajte integralnu hranu koja što manje utiče na nivo šećera u krvi, pišu na sajtu HealthLine.

Previše sedite

Sedeći položaj može da izazove umor kod zdravih ljudi, kao i kod onih sa sindromom hroničnog umora ili drugim zdravstvenim problemima. Budite aktivni makar tri puta nedeljno jer će to svakako dosta pomoći da povećate nivo energije.

Nedovoljno sna

Ako spavate nedovoljno ili loše, to je čest je uzrok umora. U proseku osam sati neprekidnog sna omogući će vašem telu i mozgu da se regenerišu. A onda ćete tokom dana imati dovoljno energije.

Osetljivost na pojedine namirnice

Netolerancija na neku hranu može izazvati umor ili nizak nivo energije. Zato probajte da izbacite namirnice za koje sumnjate da vam ne prijaju. I naravno, uvek gledajte da se hranite balansirano i zdravo.

Nedovoljno kalorija

Vašem telu je potreban određen minimalan broj kalorija da bi moglo da obavlja svakodnevne funkcije. Unos premalo kalorija može da izazove umor jer nećete zadovoljiti potrebu za hranljivim materijama.

Pročitajte još:

Spavanje preko dana

Popodnevna dremka od dvadesetak minuta može da godi, ali spavanje tokom dana može i da poremeti prirodni ritam vašeg tela, pa da se osetite bez trunke snage. Zato pokušajte da u krevet idete do 11 uveče i da ustajete i ležete u slično vreme.

Nedovoljno proteina

Konzumiranje dovoljno proteina važno je za održavanje metabolizma i sprečavanje umora. Uključite dobar izvor proteina u svaki obrok.

Manjak tečnosti

Čak i blaga dehidracija može da smanji nivo energije i budnost. Budite sigurni da pijete dovoljno vode, najbolje pet do osam čaša tokom dana.

Energetska pića

Energetska pića sadrže kofein i druge sastojke koji mogu da privremeno povećaju energiju, ali često se od njih ubrzo osetimo umornim. Zato ih izbegavajte koliko god je moguće.

Stres

Posledica prekomernog stresa može da bude i umor, što dodatno smanjuje kvalitet života. Isprobajte tehnike za smanjenje stresa jer to može da pomogne da poboljšate nivo energije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Svi komentari (1)