Laži koje se šire o aluminijumu u kineskoj vakcini

Zdravlje 26. feb. 202112:37 > 13:43
Podeli:
kineska vakcina aluminijum
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Teorija zavere da je "aluminijum iz kineske vakcine štetan" i da ga treba "čistiti iz organizma" još jedna je u nizu laži koje šire antivakseri ovih dana. Biohemičarka Sanja Vujčić ima odgovor koji će rešiti sve vaše dileme na ovu temu.

Vujčić za portal Nova.rs objašnjava treba li da se brinemo o navodima o aluminijumu u kineskoj vakcini Sinofarm.

„Aluminijum koji se nalazi u vakcini nije opasan, već naprotiv koristan. Aluminijum u obliku u kom se nalazi u vakcini (npr. aluminijum hidroksid) ima ulogu adjuvansa i uspešno se koristi još od 1930-ih godina. Adjuvans znači da njegovo prisustvo pojačava imunski odgovor na vakcinu, odnosno razvoj antitela na uneti inaktivirani virus“, kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

Pritom, ona govori da količine u kojima se aluminijum kao taj pojačivač nalazi u vakcini svakako ne može da bude štetan.

„Te količine su toliko male da se aluminijum ne može resorbovati u značajnoj meri u telu i ne predstavljaju opasnost za zdravlje. Pritom, aluminijum se u malim količinama nalazi i u našem telu i u svuda oko nas, a u daleko većim količinama se koristi kao antacid. Osim toga, inaktiviran virus znači da virus nema sposobnost umnožavanja, te se ni na koji način – ni teorijski, ne može u našem organizmu raširiti i izazvati bolest“, zaključuje Sanja Vujčić.

Ona nas je tako podsetila da se uvek treba prvo zagledati u proverene podatke i činjenice, a ne verovati poluinformacijama.

A što se tiče tog imunskog odgovora na kinesku vakcinu, koji aluminijum očigledno pojačava, pokazalo se da se on razvija nešto duže nego kod ostalih vakcina.

O tome je nedavno za portal Nova.rs govorio dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije.

„Znamo da se kod samo 18 odsto onih koji su primili Sinofarm dobili antitela sedmi dan posle prve doze. A sedam dana posle druge doze primećen je porast u sintezi antitela, s tim što se ne zna kada se okvirno stiče taj pun imunitet posle druge doze. Za sada se pretpostavlja da je to oko 40 dana od prve doze, tj. tri nedelje od druge doze”, rekao je profesor Stojanović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar