Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je danas da vakcinisani ljudi nisu zaštićeni ni posle druge doze vakcine i da bar dve do četiri nedelje traje stvaranje antitela, ali i da krvne ćelije budu povećane i učestvuju u odbrani organizma.

„Kad primite vakcinu najbolje da računate da najmanje pet-šest nedelja niste uopšte zaštićeni, a i kada prođe taj period sve vakcine imaju efikasnost 80 do 90 odsto“ rekao je Šekler za TV Pink.

Pročitajte još:

Šekler je dodao da će izvestan procenat vakcinisanih moći da prenese virus nekom drugom i apelovao na građane da se ponašaju odgovornije i da se pridržavaju mera, a posebno da nose zaštitne maske.

Poručio je da građani iskoriste lepo vreme i budu više napolju da bi podigli imunitet, ali uz kontakte ograničene na porodicu i malobrojne ljude s kojima inače kontaktiraju i znaju da su bezbedni.

On je rekao da pored ostalog i od genetskih predispozicija od kojih zavisi koliko će težak oblik infekcije virusom korona neko imati.

Kako je objasnio, geni kontrolišu količinu tečnosti u plućima, a kod onih kod kojih se genetski luči više tečnosti razvija se težak oblik korone jer se pluća više pune tečnošću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)