Treba li zapravo piti vodu ujutru čim se probudimo

Podeli:
Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Voda je neophodna pogotovo tokom letnjih meseci.

Voda je esencijalna hranjiva materija, što znači vaše telo ne može da je samostalno proizvede dovoljno za dnevne potrebe.

Znamo da je konzumiranje vode od velike važnosti, ali evo zanimljivog pitanja: da li je bitno i vreme hidratacije ?

Naime možda ste nekad i sami čuli savet da je čaša vode i to na prazan želudac najbolji način za početak dana, no treba li to stvarno da bude prvo što uradimo ujutru?

Telu je ona potrebna za podmazivanje zglobova, regulaciju telesne temperature, prenos i izlučivanje hranjivih materija, no organizam stalno i gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i disanje.

Neki činioci, poput fizičke aktivnosti, vrućeg vremena ili određenih lekova mogu taj gubitak i ubrzati, a bez obzira na individualne potrebe za vodom, jedno je sigurno: trebali bi da je pijemo svaki dan.

Budući da dok spavamo nije moguće zadržati svu vodu, a telo je i dalje celu noć gubi, konzumiranje vode kada se ujutru probudimo ima smisla.

Rehidrira vas nakon noći bez vode

Budući da ne možete piti vodu dok dremate, vaše je telo ujutru prirodno dehidrirano.

Pijenje vode kad se probudite nadoknađuje tečnost koju ste izgubili tokom noći, to posebno pomaže ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć pre pili alkohol.

Povećava nivo energije

Mnogi smatraju da im ispijanje hladne vode ujutru pomaže da se razbude. Uostalom, dehidratacija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, pa čašom vode odmah ujutru možete to sprečiti i osigurati da tkiva i organi što pre dobiju potrebnu tečnost.

Pospešuje mentalnu snagu

Slično tome, voda može povećati i mentalnu oštrinu i produktivnost tokom dana. Dehidratacija je naime takođe povezana sa glavoboljama—tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. Čak je i blaga dehidratacija povezana sa kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Podstiče metabolizam

Bez obzira na doba dana, pijenje vode može pokrenuti vaš metabolizam.

Konkretno, hladna voda podstiče vaše telo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom. To znači da vaše telo zageva vodu uključivanjem metabolizma, za čak 30 posto, na oko sat vremena.

Pospešuje probavu

Pijenje vode ključno je za zdravu probavu.

Na primer, hidratacija je korisna za ublažavanje zatvora, uobičajene nuspojave dehidratacije. Topla voda ima potencijal da razgradi hranu koju ste pojeli bržom brzinom od hladne vode.

Stoga, ako ste skloni zatvoru, konzumiranje vode čim ustanete može pokrenuti proces rehidratacije i pokrenuti stvari što je pre moguće, piše Večernji.

***

Bonus video: Hrana koja loše utiče na vašu kožu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar