Rtanj Foto: Shutterstock

Za rtanjski čaj kažu da je "dobar za sve" i predstavljaju ga kao čudotvoran napitak s misterioznog Rtnja. Ipak, ime čaja mnoge navodi na pogrešan zaključak.

Naime, lako je pomisliti da je rtanjski čaj zapravo mešavina biljaka sa planine Rtanj, a zapravo je reč o samo jednoj, doduše retkoj biljci. Čubrica (Satureja montana) se vekovima koristi u narodnoj medicini, navodno su je kod nas doneli turci, a u njenu moć verovali još stari Grci i Rimljani. Glavno stanište kod nas joj je Rtanj, odatle i ime čaja. Raste i u drugim krajevima Evrope, na Mediteranu i u Africi.

Ovu biljku zovu i planinski čubar, gorska metvica, vrijesak. Za čaj se prikupljaju cvetovi koji mogu biti ljubičaste, bele i roze boje, mada se koristi i ceo nadzemni deo biljke. Biljka prijatno miriše, bere se u kasno leto, od avgusta do kraja septembra, a zatim suši za čaj (ili začin).

Pročitajte još:

Sadrži etarsko ulje kombinovano od timola i karvakrola, poseduje i tanine sa izraženim antibakterijskim delovanjem, kao i vitamine A, E i B (niacin, tiamin i piridoksin), tako da ima izuzetno široko polje delovanja. Preporučuje se kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Koristi se i spolja kod upala kože i sluzokože, a pije se i preventivno, jer podiže imuni sistem i poboljšava opšte stanje organizma. Nema neželjenih dejstava.

U našoj tradicionalnoj medicini se koristi i kao prirodni lek za potenciju, a zbog afrodizijačkih osobina, čubricu zovu i „biljka ljubavi“. Sadrži dezomorfin, koji lokalno stanovništo koristi za lečenje impotencije, side, i magijske rituale, kao i hiosciamin, koji ekstraktovan u žestokom alkoholnom piću koristi kao stimulans, napominje se na Vikipediji.

***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)