Moćna biljka koja popravlja pamćenje i raspoloženje

Zdravlje 05. avg. 202116:45
Podeli:
Ruzmarin
Ruzmarin; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Obično ga dodajete kao začin raznim jelima ili eventualno kao dodatak čaju, ali ruzmarin je vrlo moćna biljka koja pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju na brojne načine.

Brojna istraživanja su pokazala da ruzmarin nije samo začin, već supernamirnica koja ima brojna lekovita svojstva, piše Mind Body Green.

Kroz istoriju ljudi su ruzmarin koristili za jačanje pamćenja. Čak je i slavni Šekspir pisao o njemu u Hamletu.

I danas se smatra da ruzmarin pomaže pamćenju, ali pojedina istraživanja ukazuju na to da ima pozitivan efekat na bolje raspoloženje i nivo stresa.

Poboljšava raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod hroničnim stresom dali su ekstrakt ruzmarina i otkrili da ima antidepresivni efekat.

Pročitajte još:

Naučnici veruju da razlog leži u činjenici da biljka ima protivupalna svojstva i da pomaže u ublažavanju upalnih procesa u regiji mozga koja se zove hipokampus, ali i u crevima.

Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju da povežu zdravlje creva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom.

Ruzmarin utiče na endokanabinoidni sistem

Reč je o glavnom regulatornom sistemu u našem telu koji je odgovoran za način na koji nervne ćelije komuniciraju.

On reguliše procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog pritiska, metabolizma, telesne temperature i mnogih drugih procesa.

Ruzmarin sadrži jedinjenje koje se vezuje za receptore kanabinoida. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezivanje za receptore smanjuje uticaj reakcije organizma na stres.

***
Bonus video: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar