dnevna apoteka
Foto: Peter Vrabel / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrlo je važno da u kući imamo lekove i druga medicinska pomagala u slučaju da nam zatrebaju, a Ivana i Ivan Đurić, lekari opšte prakse, navode šta bi ta kućna apoteka i za odrasle i za decu trebalo da sadrži. Oni napominju da deca ne smeju da joj imaju pristup, ali i da su to lekovi samo za prvu pomoć dok ne stignete kod lekara.

Evo šta sve treba da sadrži naša kućna apoteka.

Flasteri

Pakovanje flastera, klasične za odrasle, lepe i ukrašene za decu, sredstva za dezinfekciju rane, zavoje, sterilne gaze… Nažalost, povrede u kući su česte, a manje posekotine nastale dok čistite voće, možete zatvoriti i flasterom. Obavezno ih prvo isperite nekim sredstvom za dezinfekciju rane i probajte da isperete ostatke hrane.

Ukoliko krvarenje ne staje i posle stavljanja flastera, to znači da ste zakačili neki manji krvni sud i to ipak neće moći da prođe bez šivenja i ortopeda…. Najbolje bi bilo da imate, recimo, kutiju prve pomoći koja se nosi u kolima.

Lekovi za alergiju

Krenulo je cvetanje biljaka i pojavili su se prvi insekti. Lekovi za alergiju su neophodni u svakoj kućnoj apoteci, tablete za odrasle, sirupi za decu. Imajte samo na umu, ukoliko je krenulo oticanje, osećate gušenje i pojavilo vam se crvenilo po telu, obavezno morate kod lekara.

Lekovi za povišenu temperaturu

U kući treba da imate toplomer, lekove za povišenu temperaturu, tablete za odrasle, sirupe za decu.

Nažalost, visoka temperatura je uveliko postala strah svih nas. Obavezno morate imati nešto od lekova za povišenu temperaturu kod kuće. Temperatura do 38 stepeni se u glavnom ne obara, ali sve zavisi i od tegoba koje imate.

Takođe, dobro je imati i čepiće diazepama ili rastvor diazepama za rektalnu primenu za prekidanje konvulzija kod dece ukoliko je vaše dete imalo fras zbog povišene temperature, tj. febrilne konvulzije.

Pročitajte još:

Hidratantne i druge kreme

I upale kože su sada česte. Učestalo pranje ruku će izazvati isušivanje i pucanje kože. Zato treba uvek imati kod sebe neku mast za ispucalu i suvu kožu.

Kreme za smirivanje upale, antibiotske kreme i flogocid su takođe neophodna stavka u svakoj kućnoj apoteci. Ponekad se pojavi bubuljica koja je upaljena i kojoj treba samo nekoliko dana mazanja kako bi se smirila.

Inhalator i fizioločki rastvor

Bilo bi dobro da imate i kućni inhalator za decu, a može i za odrasle. To je sjajna stvar, spasiće vas odlazaka u dom zdravlja i inhaliranja dece i odraslih tamo. Samo obratite pažnju na doziranje.

Pored toga, rastvor za infuzije je odličan za ispiranje rana, čišćenje nosa, ispiranje očiju i takođe spada u neophodan deo kućne apoteke.

Probiotici

Više je brendova na tržištu, gledajte samo da kapsule i tablete budu za odrasle, a praškovi za rastvaranje za decu. Probiotici su neophodni u svakoj kućnoj apoteci. Dijareju možete da rešite uz samo nekoliko dana korišćenja probiotika. Uz to, ukoliko pijete neki antibiotik, probiotici su takođe postali nezbežni.

Lekovi za želudac i grlo

Svi vi koji imate gorušicu znate da bez ovih lekova kućna apoteka nije potpuna. Sada se na tržištu u glavnom nalaze lekovi tipa inhibitora protonske pumpe (nolpaza, controloc, omeprol…).

Jedna kutija ovih preparata za smirivanje želuca je prosto neophodna. Takođe, dražeje koje smiruju upalu grla su vrlo važne. Bol u grlu je danas česta pojava. Imati jedno pakovanje ovih lekova za prvu pomoć je takođe poželjno.

Lekovi za pritisak i druge hronične bolesti

Uobičajeni lekovi za terapiju koju inače uzimate, npr za srce, pritisak i druge hronične bolesti se podrazumevaju. Redovnu terapiju ne smete da zaboravljate. Planirajte njeno podizanje i prepisivanje nekoliko dana unazad. Sada sa postojanjem elektronskog recepta i propisivanjem za više meseci unapred cela procedura je mnogo olakšana.

Lekovi i kreme za bolove

Lekove za bolna leđa, noge, glavu treba uvek imati u kući. Imajte samo na umu da bol upozorava na nešto. Možda je bol u glavi migrena, ali može da bude i visok pritisak.

Ukoliko imate neku nedoumicu, uvek možete da pozovete hitnu pomoć i konsultujete se. Na tržištu je dosta krema i gelova za bolne noge, kolena i za reumatske bolove uopšte. Imajte bar jednu tubu uvek u kućnoj apoteci… Ne zaboravite i kreme za smirivanje šuljeva. Ko god je imao ovakve muke zna da mora da ima jednu od ovih krema uz sebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar