Šta je sindrom slomljenog srca i zašto ga brkaju s koronom

Zdravlje 19. jul. 202008:14
Podeli:
koronavirus u srbiji
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Bol u grudima i kratak dah simptomi su koronavirusa, ali i još jednog zdravstvenog problema kojem smo vi podložni u poslednje vreme. U pitanju je Takocubo sindrom, koji se često zove i "sindrom slomljenog srca".

Takocubo sindrom je kardiomiopatija izazvana stresom – manifestuje se slabljenjem i „preskakanjem“ srca, do čega dolazi iznenada, najčešće posle stresnog ili emotivnog šoka, navodi se u studiji objavljenoj u European Heart Journalu. Problemi sa srcem mogu biti privremeni, odnosno srčani mišić može da se oporavi tokom nekoliko dana, nedelja ili meseci, ali u nekim slučajevima mogu biti i smrtonosni.

Bol u grudima i kratak dah su prateći simptomi, a naučnici i dalje ne razumeju u potpunosti ovaj fenomen jer pacijenti sa takocubo sindromom uglavnom imaju „potpuno normalne koronarne arterije i nemaju ozbiljnije blokade ili ugruške u krvnim sudovima“. Misle da on ima veze sa odgovorom mozga na stresnu situaciju.

U medicinskom časopisu JAMA Network Open objavljeno je da su pacijenti na Klivlendskoj klinici sa srčanim problemima ove godine imali dva puta veću šansu da obole od sindroma slomljenog srca, nego pacijenti 2018. i 2019. godine, prenosi B92.

Pročitajte još:

Istraživači sa Klivlendske klinike su, na osnovu 1.914 pacijenata, zaključili da je povećanje obolelih verovatno povezano sa psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom uzrokovanim pandemijom koja je podrazumevala karantin, gubitak socijalne interakcije i neizbežne ekonomske posledice.

„Pandemija je stvorila nezdravo okruženje. Emocionalno distanciranje i ekonomski uticaj pandemije su nezdravi. Imali smo mnogo pacijenata sa sindromom slomljenog srca, koji nisu ni imali koronavirus“, rekako je Ankur Kalra, doktor koji je vodio istraživanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar