lek za koronu
Foto: Profimedia.rs

Britanski naučnici otkrili su da smrtnost od koronavirusa umanjuje jeftini steroid jer smanjuje smrtnost za trećinu kod pacijenata na respiratorima i za petinu kod pacijenata kojima je potreban kiseonik. A šta je zapravo deksametazon, čemu služi i zašto ga nikako ne treba uzimati na svoju ruku, za Nova.rs objašnjava dr Dragan Miljković.

Nije prvi put da su stručnjaci za neki lek objavili da je čudotvoran kod korone, pa se još priča i o famoznom hlorokinu za koji je čak i Donald Tramp pričao da se njim štiti od kovida 19. Ipak, nedavno su stručnjaci sa Oksforda objavili vest koja je obišla planetu baš zato što njihova studija kao spas od korone izdvaja steroid koji košta pet funti. Isti ti naučnici napominju da steroid deksametazon radi ono što holorokin ne uspeva.

Nakon novih istraživanja koja su pokazala da je ovaj lek vrlo efikasan u lečenju težih kovid-bolesnika, mnogi su pojurili u apoteke. Doktor, međutim, upozorava da to nikako ne bismo smeli da radimo.

„Deksametazon je steroid, tj. glukokortikoid, koji deluje protivzapaljenski, sprečava umnožavanje ćelija i rast tkiva. Koristi se u lečenju svih autoimunih bolesti, reumatoidnog artritisa, alergija, astme, Kronove bolesti, nekih vrsta leukemije, dermatitisa i ekcema“, nabraja doktor Miljković.

On kaže i da deksametazon treba da se uzima samo pod kontrolom lekara jer može izazvati brojne negativne nuspojave.

Pročitajte još:

„Vrlo je bitna doza, pa upotreba na svoju ruku može da ošteti želudac i napravi čir, zatim može da izazove povišen krvni pritisak, utiče na kardiovaskularne smetnje, može da utiče na povišene vrednosti šećera u krvi jer direktno deluje na pankreas, što je vrlo opasno za dijabetičare. Pored toga, može da utiče na slabljenje kostiju i osteoporozu, a uz to daje neuropsihijatrijske poremećaje, takozvanu steroidnu psihozu. Dakle nikako ne uzimajte ovaj lek na svoju ruku, jer samo lekar može da zna da li, kada, koliko i kako treba da bude deo vaše terapije“, zaključuje doktor Dragan Miljković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (2)