Šta donosi kombinacija AstraZeneka i Fajzer vakcine

Zdravlje 13. maj. 202121:38 > 21:52
Podeli:
vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Blagi i umereni neželjeni efekti su češći nakon kombinacije doza vakcina AstraZeneka i Fajzer, ukazuje nova studija.

Groznica, glavobolja i bolovi u mišićima zabeleženi su češće kada se kombinuju različite doze vakcine. Sve neželjene reakcije bile su kratkotrajne, bez ikakvih drugih sigurnosnih rizika.

„To je zaista intrigantno otkriće, a ne nešto smo nužno očekivali“, rekao je profesor Metju Snejp iz Oxford Vaccine Group.

Studija Com-Cov pokrenuta je u februaru da bi se videlo da li različite vakcine mogu pružiti dugotrajniji imunitet, kao i bolju zaštitu od novih varijanti koronaviursa. Takođe se ispituje da li bi države mogle da mešaju vakcine u slučaju prekida zaliha.

Kanadske provincije Ontario i Kvebek saopštile su da planiraju da mešaju vakcine u bliskoj budućnosti, usled nesigurnosti oko pošiljki AstraZeneke i zabrinutosti zbog retkih krvnih ugrušaka.

Vakcinacija Ušće šoping centar
Vakcinacija Ušće šoping centar. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Studija koju je vodio Univerzitet u Okfordu regrutovala je 830 dobrovoljaca starijih od 50 godina. Očekuje se da će prve kompletirane rezultate objaviti u junu. Ali preliminarni podaci sada su objavljeni u istraživačkom pismu u medicinskom časopisu Lancet.

Pročitajte još:

Jedan od 10 volontera kojima su date dve doze AstraZeneke u razmaku od četiri nedelje prijavio je groznicu – ali ako su dobili jednu AstraZeneka i jednu Fajzer dozu, bilo kojim redosledom, prijavljivanje neželjenih efekta je poraslo za oko 34 odsto.

„Iste razlike primećene su i za druge simptome kao što su umor, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima“, rekao je prof. Snejp, glavni autor ispitivanja.

„Jedna stvar koju nam to govori je da ne biste želeli da vakcinišete celo odeljenje medicinskih sestara istog dana različitim dozama vakcina, jer ćete sledećeg dana možda imati više izostanka“, dodao je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar