Foto:EPA/Neil Hall

Bojan Bondžić, viši naučni saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu je predočio niz naučnih podataka o AstraZeneka vakcini koji ruše predrasude koji mnogi građani imaju o ovom cepivu.

„Neću komentarisati kliničku stranu neželjenih efekata, jer to nije moja disciplina, kao naučnik, samo ću  navesti podatke“, na početku piše Bondžić, čija je želja bila da bar malo doprinese razbijanju strahova u vezi sa AstraZeneka vakcinom.

Pročitajte još:

„Vrlo retki neželjeni efekti na AstraZeneke pronađeni su u oko 150 slučajeva na 34 miliona datih vakcina (što znači oko četiri slučaja na  1.000.000 vakcinisanih, ne umrlih, već ozbiljnijih patologija). Pronalaženje vrlo retkih sporednih efekata je apsolutno normalno i dogodilo se kod svih lekova koji su  zaista ispitivani, to samo znači da farmakovigilanca radi.

Razlika je u tome što većina tih slučajeva nije završila na naslovnim stranicama novina i nije se  igralo sa osećanjima ljudi, pre svega strahom.

Rizik od tromboze povezan sa letovima avionom za zdrave ljude – ako imate neko patološko stanje, veći je, a izgleda ovako:

Devet slučajeva na 1.000.000 za letove kraće od četiri sata. Dve stotine i četrnaest slučajeva na 1.000.000 za letove duže od četiri sata.  Sedam stotina i devedeset jedan slučaj na 1.000.000 za letove duže od 16 sati.

Da li ste ikada  leteli avionom?  Svaki put kada ste to uradili, rizikovali ste trombozu sa verovatnoćom oko dva do osam stotina puta većom od vakcinacije sa AstraZenekom.  Ipak, niko nije prizemljio sve letove ili  ih preporučio samo odabranoj nekolicini.  I niko ne bi  na odmor išao peške jer apsolutno svi prihvataju taj rizik (pa, ne mogu odustati od svojih praznika).

AstraZeneka
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Ali dok putovanje avionom donosi sreću uglavnom nama samima (a pritom čak i malo zagađuje svet), vakcinacija umesto toga donosi svetu ogromne koristi.

Svakih 20 vakcinacija u staračkim domovima spasi jedan ljudski život.

Svakih 160 vakcinacija u grupi od 80+ spašava jedan ljudski život

Svakih 1.000 vakcinacija u grupi od 60-80, spasava jedan ljudski život.

Svakih 50.000 vakcinacija u najmlađim grupama, spašava jedan ljudski život.

A ovo razmatranje ne uključuje dodatne prednosti kao što je izbegavanje dugoročnih efekata kovida, zaštita onih koji ne mogu biti vakcinisani iz bilo kog razloga i oslobaćanje bolničkih kapaciteta – jer čak i ako ste mladi, ali vam je potrebna operacija, a bolnice su pune, vaše zdravlje je u opasnosti“, piše Bojan Bondžić.

Podsetimo, Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da bi zgrušavanje krvi trebalo navesti kao „veoma redak neželjeni efekat“ vakcine AstraZeneka, uz napomenu da su koristi i dalje veće od rizika.

„Zaključili smo da neobični i retki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nuspojave ove vakcine“, rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Kuk na konferenciji za novinare, ali podvukla da je EMA posle ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina „izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija“ u slučajevima koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar