Foto: Screenshot Youtube

Sve češće na ulicama viđamo ljude koji nose zaštitne rukavice u želji da se zaštite od koronavirusa, ali malo ko zna kako se rukavice ispravno skidaju.

Rukavice, koje bi trebalo da spreče da nam virus završi na rukama, ali koje ujedno mogu da budu i super trik da nas spreče da diramo lice – jer vas podsete da ne treba da češete nos – uvek treba da se stavljaju na oprane i dezinfikovane ruke. I to je korak koji velika većina ljudi poštuje. Međutim, do najvećeg broja grešaka dolazi prilikom skidanja rukavica, a jedna medicinska sestra je na Jutjubu svima pokazala kako se pravilno uklanjaju sa ruku.

Pročitaj još:

Za početak, prva rukavica ni slučajno ne sme da se skida tako što zavučete prst ispod ruba, jer ćete u tom slučaju naneti sve prljavšrine na kožu. Zato se prva rukavica skida tako što sa dva prsta druge ruke uhvatite rukavicu sa spoljne strane i svučete je, tako se da izvrne.

Zatim drugom rukom (koja je još uvek pod rukavicom) savijete ovu koju ste skinuli, pa skidate drugu rukavicu – i to tako što ćete zavući prst pod rub.

Ovo je jedini ispravan način, kako bismo bili sigurni da će svi potencijalni virusi i bakterije ostati na spoljom delu rukavica, a ne na našim rukama. U suprotom, ukoliko skidamo rukavice nepravilno, samo nošenje istih postaje besmisleno, jer svakako završavamo sa prljavštinama na rukama.

Pogledajte objašnjenje medicinske sestre: