Foto: YU FANGPING / Newscom / Profimedia

Redovno i temeljno pranje ruku, držanje udaljenosti od drugih ljudi i dezinfekcija svih površina koje često dodirujemo spadaju u najvažnije korake u borbi protiv koronavirusa, ali ono na šta mnogi zaboravljaju je dezinfekcija obuće nakon svakog izlaska iz stana ili kuće.

Preko obuće vrlo lako možemo da unesemo ne samo ovaj virus, neko veliki broj različitih bakterija i virusa, koji zatim mogu da se prošite po podovima i celom stanu. Najbolji način da se to spreči – pored, očigledno, izbegavanja da izlazimo iz kuće dok traje pandemija, osim kada je to baš neophodno – jeste da dezinfikujemo obuću nakon svakog izlaska. Za mnoge je koncept dezinfikovanja obuće na dnevnom nivou potpuno nova stvar, pa se javljaju nedoumice oko toga koji je najbolji i najbezbedniji način da se to uradi?

Pročitaj još:

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su izdali uputstvo kako se ovo najbolje radi još 2014. godine. Prema njihovim smernicama, najlakši način da se obuća dezinfikuje jeste putem vlažnih maramica, koje sadrže sredstvo za dezinfekciju. Budući da je koronavirus relativno neotporan na razna testirana sredstva, najčešće se proporučuju alkohol od 70%, rastvor na bazi hlora (domestos, varikina) ili asepsol.

Sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci su izdali uputsvo za pravljenje sredstava za dezinfekciju, u kom piše da, u nedostatku vlažnih maramica, možemo sami da ih napravimo, tako što ćemo obične papirne ubruse ili maramice navlažiti alkoholnim rastvorom. Ove maramice takođe mogu da se koriste za čišćenje obuće.

Prvo što treba da uradite nakon što stignete kući jeste da sednete na čistu stolicu, vodeći računa da ne šetate po kući. Uzmite maramice i dobro prebrišite cipele, uključujući i đonove. Vodite računa da ne dotaknete gležnjeve i koristite rukavice.

Nakon toga možete da izujete obuću i odložite je.

Još jedan od načina za dezinfekciju obuće je prskanje đonova i cipela nekim od rastvora koji vrše dezinfekciju – tako to rade u Kini, prema rečima Srpkinje koja tamo živi, a uz skladu sa preporukama njihovih zvaničnika. Jednostavno sipajte rastvor u bočicu sa raspršivačem i dobro isprskajte cipele. Ukoliko se odlučite za metodu prskanja, a koristite hlorni rastvor, vodite računa da ne udahnete isparenja, jer mogu da budu toksična.

Naravno, detaljno pranje ruku nakon ovoga je apsolutno neophodno, a najbolje bi bilo da se sve radi sa rukavicama.