kovid ambulanta; bolnica
Kovid bolnica Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Simptomi koji se pojavljuju kod novozaraženih mutantnim sojem koronavirusa, omikronom, drugačiji su u odnosu na

Južnoafrička doktorka, koja je prva upozorila svet na novu varijantu koronavirusa omnikron, rekla je da su simptomi ovog soja „neobični, ali blagi“, te da niko od zaraženih s kojima se ona susrela nije gubio čulo mirisa ili ukusa, što su bili glavni simptomi ranijih infekcija koronavirusom.

„Izaziva blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj“, rekla je dr Anđelika Koece, lekarka koji već 30 godina predsedava Južnoafričkim medicinskim udruženjem (SAMA).

Oko pet simptoma se uvek iznova pojavljuju kod ljudi zaraženih omikronom, a pored bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja, tu je i jedna nova neobična pojava – noćno znojenje. Zaraženi, naime, prijavljuju kako se bude u posteljini natopljenoj znojem, u mokrim pidžamama i s mokrom kosom.

Pročitajte još:

Lekar opšte prakse u Južnoj Africi rekao je da to postaje ‘izdajnički znak’ omikrona, prenosi Jutarnji list. Lekari su takođe zabeležili da pacijenti ne pate ni od upale grla, već ih grlo ‘grebe’.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da trenutni podaci pokazuju da je on manje opasan od delte i da je većina slučajeva dosad bila sa blagim do umerenim simptomima.

Ipak, iz SZO kažu da se omikron soj širi „neviđenim tempom“ i da može da smanji efikasnost vakcina protiv kovida, a u Velikoj Britaniji je zabeležen prvi smrtni slučaj povezan sa omikronom. To je prva smrt od novog soja virusa potvrđena u svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)