Doktorka koja je otkrila novi soj korone: Kakvi su simptomi omikrona

Zdravlje 28. nov. 202112:37
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Južnoafrička doktorka, koja je prva upozorila svet na novu varijantu koronavirusa omnikron, rekla je da su simptomi ovog soja „neobični, ali blagi“ kod zdravih pacijenata – ali je zabrinuta da bi soj mogao izazvati komplikacije kod starijih i nevakcinisanih.

Dr Anđelika Koece, lekarka koji već 30 godina predsedava Južnoafričkim medicinskim udruženjem (SAMA), rekla je da veruje da je pronašla novi soj virusa nakon što su pacijenti sa kovidom 19 u njenoj ordinaciji u Pretoriji pokazali čudne simptome.

Pročitajte još:

„Njihovi simptomi su bili toliko drugačiji i tako blagi od onih koje sam ranije lečila“, rekla je za Telegraph.

Ona je 18. novembra pozvala Južnoafrički savetodavni komitet za vakcine nakon što je četvoročlana porodica bila pozitivna na virus sa simptomima koji su uključivali ekstremni umor.

Do sada je imala dvadesetak pacijenata koji su bili pozitivni i iskazali su simptome nove varijante, uglavnom mladih. Oko polovine je bilo nevakcinisano, rekla je ona. Niko od zaraženih nije izgubio čulo mirisa ili ukusa.

„Izaziva blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno leče kod kuće“, rekla je.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ona je opisala jedan veoma interesantan slučaj šestogodišnje devojčice.

„Imala je temperaturu i veoma visok puls, i pitala sam se da li da je ostavim na odeljenju. Ali kada sam je pregledala dva dana kasnije, bila je mnogo bolje“, rekla je.

Doktorka je naglasila da su svi njeni pacijenti bili zdravi i izrazila zabrinutost da bi stariji ili nevakcinisani pacijenti mogli da budu pogođeni omikronom mnogo teže – posebno oni sa pratećim bolestima kao što su dijabetes ili srčana oboljenja.

***

Bonus video: Vakcina Moderna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar