Foto: kovid ambulanta

Omikron se širi planetom, a dr Anželik Koci, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, koja ga je otkrila, ispričala je za RTS još neke detalje po kojima je novi soj koronavirusa drugačiji.

„Do sada sam lečila 106 pacijenata sa omikronom. Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje. Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osećaju nije običan umor, ovde je telo umorno, ne osećate se dobro. Manji broj njih je imao suvi kašalj i bol u grlu, ali to nije razlog zašto dolaze lekaru. Već zato što se ne osećaju dobro. Već šest nedelja je ista klinička slika. Na početku su bili mlađi pacijenti, ali su sada uglavnom stariji od 30 godina. Podjednako muškarci i žene“, rekla je dr Koci za RTS.

Ona je ukazala i na glavnu razliku između omikrona i delte.

Pročitajte još:

"Omiron dominantno izaziva muskulo-skeletne simptome i ako odmah započnete sa terapijom, oporavak je od 3 do 5 dana. Neverovatno je kako se uz terapiju brzo oporave. Nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani. Kod delte smo viđali više respiratornih simptoma. Ali kod oba soja, ako su simptomi ozbiljniji dobija se upala pluća", istakla je dr Koci.

Prema njenim rečima, "morate da znate simptome omikrona, da reagujete ako se ne osećate dobro i da se testirate, odete kod svog lekara, odmah krenete sa terapijom i mirujete".

"Morate da nastavite da nosite maske i da se vakcinišete. Ako ste pod posebnim rizikom primite buster dozu. Izbegavajte gužve, naročito tokom praznika. Bez zabava", poručila je.

***

 

Bonus video: Dr Predrag Đurić: Omikron soj nam je još uvek nepoznanica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)