Foto: Youtube screenshot / Bez cenzure

"Postoji izreka koja oslikava trenutnu situaciju – uslovi za bankrot se stvaraju polako i dugo ali je zato završnica jako brza. To smo videli poslednjih meseci. Broj zaraženih je u početku danima bio oko 100 sve dok nije stigao do 500, od tog trenutka brzo smo došli do 1.000 i ubrzanje se samo dalje nastavlja", kaže u razgovoru za Danas mikrobiolog i virusolog Milanko Šekler.

On navodi da je više puta isticao da je potreban mnogo veći broj vakcinisanih da bismo dočekali mirnu jesen.

Pročitajte još:

„Predlagao sam takođe da jedna od mera i za podsticanje vakcinacije ali i za sprečavanje širenja virusa bude postavljanje uslova da u zatvoren prostor ili na velike skupove mogu da uđu osobe koje su ili vakcinisane ili su preležale kovid ili imaju negativan test, kao što je urađeno u mnogim zemljama. Zašto se takva mera ne uvodi, ne znam. Kada se govori o uvođenju ovakvih propusnica, ističe se da bi se na taj način diskriminisali nevakcinisani. Ali pogledajte uslove koji postoje za pušače – pušači, koji kupe cigare legalno, na trafici, plate sve poreze, ako odu u kafić gde nije dozvoljeno pušenje, ne mogu da zapale cigaru. Nije im dozvoljeno da svojim dimom ugrožavaju one koji su nepušači. Zašto se na isti način ne posmatraju osobe koje nisu primile vakcinu a koje mogu da šire oko sebe virus“, ističe sagovornik Danasa.

Dr Šekler veruje da pored uvođenja uslova da za ulazak u zatvorene prostore ili prisustvo velikim skupovima potrebno je i što više približiti mogućnost vakcinacije mladima, među kojima najveći procenat nije primio vakcinu.

„Postoji i izreka „Ako neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu“. Kada govorimo o mladima, ja bih postavio mobilne vakcinalne punktove ispred splavova, stadiona i postavio uslov – možeš unutra ako se vakcinišeš. Omogućio bih i besplatno testiranje pre vakcinacije, a oni koji su negativni i prime vakcinu mogli bi da uđu. Siguran sam da bi to povećalo broj vakcinisanih“, kaže Šekler.

Milanko Šekler, Printscreen/Nova S
Milanko Šekler, Printscreen/Nova S

On navodi i da niko ne voli da prima vakcine ili injekcije ali da to svejedno radimo jer nam koristi.

„Ja nisam vakser, ako je značenje reči vakser onaj koji voli vakcine. Ja ne volim da primam vakcinu, ne volim ni injekciju, kao što siguran sam niko ne voli… Ali to radimo jer nam koristi. Iz istog razloga idemo kod zubara iako je to retko kome prijatno. Dakle nisam vakser ali sam anti-antivakser protivnik onih koji negiraju značaj vakcina. Neverovatno kako niko nije protiv antibiotika ili bromazepama nego se oni kupuju u apoteci i uzimaju na svoju ruku“, zaključuje Šekler.

Milanko Šekler kaže i da postoji pasivnost političkih partija kada se radi o promociji vakcinacije.

„Predlagao da sve političke partije pozovu svoje glasače da prime vakcinu, niko nije na taj poziv odgovorio. Pri tome, ima nekoliko stranaka koje otvorenim antivakserskim stavovima sebi obezbeđuju cenzus na narednim izborima po cenu života birača. Pri tome, ne bi me čudilo da su se njihova rukovodstva i predstavnici vakcinisali“, kaže Šekler, dodajući da je mnogo ispravnije živeti po pravilu „više volim da me ljudi mrze zbog onoga što jesam, nego zbog onoga što nisam“.

***

Bonus video: Vakcina Moderna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram