Foto: Youtube screenshot / Bez cenzure

"Izvini prijatelju, ne može, idi budi travar": to je poruka koju doktor Milanko Šekler ima za sve svoje kolege koje javno istupaju protiv vakcinisanja i dovode u pitanje proces imunizacije. Inače, o obaveznoj vakcinaciji lekara u Srbiji glasno se govorilo krajem marta, dok je broj zaraženih rapidno rastao. Takve najave su se mogle čuti od članova Kriznog štaba i od ministra zdravlja dr Zlatibor Lončara, ali se nije otišlo dalje od toga

U Italiji je od početka aprila ove godine propisana obavezna vakcinacija zaposlenih u zdravstvu, a slično razmišljaju i Francuzi. Iz tog razloga, tražili smo od Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za Javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovor na pitanje koliko je medicinskih radnika kod nas do sada vakcinisano, ali do izlaska ovog broja ih nismo dobili.

Da vakcinacija zdravstvenih radnika ne ide onako kako bi valjalo i kako Hipokratova zakletva nalaže svedoči i podatak iz Tutina. Načelnik higijensko-epidemiološke službe tamošnjeg doma zdravlja dr Mithat Eminović kaže da je od 200 zaposlenih u toj ustanovi samo polovina njih vakcinisana.

„Do pre mesec dana je još nekako i išlo, vakcinacija zdravstvenih radnika je potpuno stagnirala u proteklih mesec dana“, kaže dr Eminović za novine „Nova“. I direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević je u kratkoj izjavi za „Novu“ bila više nego jasna.

„Obavezno moraju da budu vakcinisani svi u javnim službama. Vakcinacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna“, kazala je dr Adžić Vukićević.

Vrusolog prof. dr Milanko Šekler ima predlog kako treba postupati prema onim lekarima koji se ne vakcinišu i javnosti šalju poruke suprotne zvaničnim i utemeljenim medicinskim stavovima.

Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Medicinski radnik koji ima stavove koje javno zastupa, a koji su protiv vakcina i nemedicinski su, poput priča o zaverama i izmišljenim virusima, ja bih im uzeo diplomu i zamrznuo licencu da ne mogu da rade dok ne polože ponovo mikrobiologiju. Nijedan student to ne bi položio da je tako odgovarao, a ti si to položio da bi došao do dipolome, a sada si promenio stav. Izvini prijatelju, ne može tako, idi budi travar“, oštar je Šekler.

Inače, kovid-19 je zakonom definisan kao zarazna bolest. Dodatno, zvanično je proglašena pandemija na svetskom nivou, a epidemija na nacionalnom. To znači da je utvrđena opasnost od prenošenja ove zarazne bolesti.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zarazni bolesti, koji je pretrpeo izmene 13.11.2020. godine, u slučaju pojave epidemije bilo koje zarazne bolesti, može se odrediti i obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti. Ova obavezna vanredna imunizacija se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda za javno jazdravlje Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare