Foto: Dmitry Marchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Rad od kuće u kombinaciji sa smanjenim kretanjem zbog pandemije koronavirusa u velikoj većini slučajeva dovodi do bolova u kičmi, vratu i ramenima. Srećom, postoje stvari koje sami možemo da odradimo kako bismo se rešili bola.

Ukoliko niste jedan od onih srećnika koji kod kuće imaju radnu stolicu za računar, onda verovatno radne sate provodite sedeći na trpezarijskoj ili kuhinjskoj stolici. Ako vam pre ovog iskustva nije bilo jasno zašto je važno imati dobar radni sto i stolicu na poslu, bolovi koje verovatno osećate u kičmi, ramenima i vratu će vam to dosta dobro objasniti.

Najlakše rešenje za ovaj problem bi bilo da izađemo napolje u šetnju, na trčanje ili u teretanu, ali budući da to ne dolazi u obzir dok se situacija sa koronavirusom ne stabilizuje – jer verovatno ne želite da se rešite bola u leđima po cenu toga da zarazite sebe ili nekog drugog – primorani smo da nađemo kućne trikove. Britanska fizioterapeutkinja, maserka i akupunkturistkinja Renata Njuns za „Dejli mejl“ je dala nekoliko jednostavnih saveta.

Akupresurne tačke

Akupresura može da bude od velike pomoći u ovakvim situacijama, ali većina ljudi ne zna gde se nalaze tačke koje treba pritisnuti. Postoje dva laka načina da ih odredite, kaže Renata.

Pročitaj još:

„Ispružite šaku i spojite prste, tako da je palac pored kažiprsta. Pritisnite čvrsto ‘planinicu’ kože koja se formira na dnu prevoja palca i pritiskajte oko jedan minut. Pokušajte da dišete duboko i opustite ramena. Ovo je jako dobro za bol u vratu, ali ne i ukoliko ste trudni“, poručuje ona.

Druga tačka se nalazi sa druge strane ruke, a lociraćete je tako što ćete saviti prste, pa ispratite liniju od zgloba malog prsta do dlana – tu, na dlanu, između dva prevoja kože se nalazi tačka koju treba da pritisnete, a koja se vezuje za ramena. Dok držite pritisnutu ovu tačku, pomerajte polako glavu.

Četkica za zube

Ukoliko osećate bolove u vilici i vratu, četkica za zube može da bude od velike pomoći, i to tako što ćete je koristiti za masažu mišića.

„Koristite čistu četkicu za zube da nežno masirate mišiće vrata na dole, ka ramenima, i mišiće vilice na gore, do kosti jagodice. Koristite blag pritisak i ponavljajte koliko god često da je potrebno“, saveruje Renata.

Brza masaža

Svako od nas ima neko ulje za lice kod kuće, na koje ste možda i zaboravili. Renata savetuje da ga upotrebite za brzu masažu vrata.

„Uzmite četiri, pet kapi ulja za lice i umasirajte ga u vrat i vilicu. Dok radite masažu, jezik držite pritisnut uz nepce, ali tako da zubi budu razdvojeni, a usta sklopljena“, savetuje fizioterapeutkinja.

„Kobasica od peškira“

Uzmite običan peškir i urolajte ga u „kobasicu“, koju ćete koristiti za jednostavnu vežbu.

„Držite peškir sa obe strane i postavite ga ispod glave, tako da drži donji deo glave i gornji deo vrata. Opustite glavu i neka težina bude na peškiru. Uvrćite peškir na jednu, pa na drugu stranu, kako biste se masirali. Možete takođe da ga pomerate i gore-dole, uz i niz vrat“, otkriva Renata još jednu efikasnu metodu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentari

Svi komentari (0)