Foto:shutterstock

Napad panike jedan je od tipova anksioznih poremećaja i može predstavljati reakciju na prolongirani stres, traumu i javiti se čak nekoliko godina kasnije - tako da je osobi teško da poveže zašto joj se događaju takve fizičke reakcije i na šta.

Iako biste mogli pasti u zamku i reći prijatelju koji ga je upravo doživeo da se smiri i pravi da se ništa ne događa – to je jako pogrešno, piše Ordinacija.

Ako vam je stalo do osobe, izbegavajte ovakve primedbe.

„PRESTANI.“

Kad bi osoba mogla da prekine napad panike, verujte da bi, ali u tom trenutku telo “misli” da mu preti smrt.

Pročitajte još:

“U tim je minutama logika ugašena, a pali se centar za emocije – potpuno skoncentrisan na rešavanje nastalog problema i nema prostora za racionalno razmišljanje“, kaže dr Ronit Levi.

„DOBRO SI.”

Osoba do vas stvarno nije dobro. Napad panike može uzrokovati toliko distrakcije da ona ne može da kontroliđe reakcije. Dr Levi je napad panike uporedio s osećajem kad je osobi prislonjen pištolj u glavu. Dakle, ne govorite da je sve u redu.

“MOŽEŠ LI SAMO DA SE SMIRIŠ?”

Napad panike dolazi naglo i može trajati nekoliko minuta ili više. Onaj ko ih često doživljava verovatno je već od svog psihologa naučio veštine kako se nositi u toj situaciji, ali je teško, skoro i nemoguće ovim rečima skratiti napad ili ga prekinuti.

Foto:shutterstock

„NE BRINI.“

Dati ovakve naredbe je suludo jer tako možete pogoršati samu situaciju.

“Kad god kažemo mozgu da se smiri ili prestane razmišljati o nečemu što je u tom trenutku aktuelno, ustvari kao da smo markerom naglasili problem. Tako to doživljava naš mozak“, tvrdi dr Levi.

„ISTRPI.“

Reći nekome da bude jak ili da ćutke trpi je jednako kao da ste rekli da je osoba slaba i da se ne može nositi s problemom i emocijama. Sigurno je jedno – samo ćete pogoršati situaciju. Ako je vaš partner osoba koja često doživljava napad panike a vi joj stalno ponavljate da je slaba, ona će verovatno zaključiti da niste osoba od poverenja i vaš odnos bi mogao biti narušen, pojasnila je dr Levi.

***

Bonus video: Fatamorgana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)